Trump je izvršni ukaz o pomoči predstavil v svojem golfklubu v New Jerseyju. Foto: Reuters
Trump je izvršni ukaz o pomoči predstavil v svojem golfklubu v New Jerseyju. Foto: Reuters

Trump je ukaz podpisal, potem ko se pogajalcem Bele hiše in demokratskim kongresnikom ni uspelo dogovoriti o drugem svežnju pomoči.

Na novinarski konferenci v svojem klubu za golf v New Jerseyju je dejal, da bo s podpisom ukaza rešil ameriške službe in pomagal ameriškim delavcem. Njegova odločitev, da z izvršnim ukazom zaobide kongres, bo pomenila, da se bo pomoč hitreje razporedila, je dodal.

Nekateri ukrepi, ki jih prinaša Trumpov ukaz, se bodo verjetno izpodbijali na sodišču, saj proračunske izdatke nadzoruje kongres, ne predsednik, poroča BBC.

ZDA so najhuje prizadeta država v pandemiji covida-19 po številu mrtvih in okuženih, spopadajo pa se še z rekordno brezposelnostjo in splošno upočasnitvijo gospodarstva. Številni Američani so bili tako odvisni od pomoči države, ki jo je pred tem potrdil kongres in se je večinsko iztekla konec julija.

Podpis izvršnega ukaza številni vidijo predvsem kot prikaz moči pred volitvami, na katerih mu ankete napovedujejo poraz.

Demokratski predsedniški kandidat Joe Biden je podpis ukaza označil za polovičarski ukrep, s katerim da se želi Trump izogniti odgovornosti v koronavirusni krizi.

Do pol nižja pomoč kot do konca julija

V okviru izvršnih ukazov je Trump omogočil dodatnih 400 dolarjev pomoči tedensko za brezposelne in nekaj zaščite pred deložacijami, ki jih sicer ne bo začasno ustavil, ter odplačilu študentskih posojil.

Zamrznil je tudi davek na osebne prihodke, iz katerih se financirajo socialna pomoč in drugi zvezni programi.

Pomoč 400 dolarjev je sicer varljiva, saj mora od tega 100 dolarjev plačati posamezna zvezna država, ki pa se lahko svobodno odloči glede tega.

Prejšnjih 600 dolarjev tedensko je v celoti zagotavljala vlada v Washingtonu. Zvezne države se sicer že zdaj spopadajo z velikim pomanjkanjem sredstev zaradi pandemije. V praksi bi se lahko izkazalo, da bodo ljudje prejemali le 300 dolarjev pomoči tedensko, torej pol manj kot do konca julija.

Pogajalci demokratov, republikancev in Bele hiše so prejšnji teden skušali oblikovati dogovor o podaljšanju pomoči, vendar jim ni uspelo najti skupne poti. Demokrati v predstavniškem domu so predlagali nov sveženj v vrednosti 3500 milijard dolarjev, a so ga republikanci v senatu, kjer imajo večino, zavrnili. Demokratska predsednica predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi je dejala, da so demokrati nato predlagali dva bilijona vreden sveženj, a so republikanci vztrajali pri bilijonu.

Ni jasno, ali bo Trumpova poteza pomenila konec pogovorov o novem svežnju pomoči.

Trump podaljšal pomoč brezposelnim in jo znižal