Trump nabira podporo pred prihajajočimi volitvami tudi med gorečimi nasprotniki pravice žensk do splava. Foto: Reuters
Trump nabira podporo pred prihajajočimi volitvami tudi med gorečimi nasprotniki pravice žensk do splava. Foto: Reuters

"Tu smo iz zelo preprostega razloga: da branimo pravico vsakega otroka, rojenega in nerojenega, da uresniči svoj od Boga dan potencial," je v petek po poročanju BBC-ja pred več tisoč protestniki dejal Trump.

Ti letni shodi segajo v leto 1974, leto za tem, ko je vrhovno sodišče s sodbo v primeru Roe proti Wade po vsej državi uzakonilo pravico do splava.

Do zdaj se shoda, ki poteka zelo blizu Bele hiše, ni udeležil še noben predsednik, so pa nekateri prejšnji republikanski predsedniki, vključno z Ronaldom Reaganom in Georgeem W. Bushem, zbrane nagovorili posredno. Leta 2017 je kot prvi podpredsednik na shod prišel Mike Pence.

Trumpov prihod je zbrane na 47. shodu navdušil. Nasprotniki pravice žensk do splava so ključni podporniki Trumpa, ki se bo konec leta znova potegoval za predsedniški mandat.

Na okoliških ulicah so se množično prodajale zastave in kape s slogani v podporo predsedniku. Eden izmed protestnikov, Chuck Raymond, finančni svetovalec iz St. Louisa, je dejal: "Brez dvoma je (Trump) najbolj proživljenjski, prodružinski, proverski predsednik, ki zagovarja svobodo, kar smo jih imeli."

Zbalo se je več tisoč ljudi. Foto: Reuters
Zbalo se je več tisoč ljudi. Foto: Reuters

Drug protestnik, Jose Sandoval, ki se je na dogodek pripeljal iz devet ur oddaljenega Knoxvilla v Tennesseeju, je dejal, da leta 2016 ni volil Trumpa, a da ga je njegov prihod na shod prepričal, da ga bo letos podprl.

81 odstotkov evangelijcev, za katere je splav najpomembnejše politično vprašanje, je sicer podprlo Trumpa za predsednika.

Predsednica organizacije Pohod za življenje Jeanne Mancini je za Trumpa in njegovo vlado dejala, da so bili "dosledni zagovorniki življenja".

Trump nekoč zagovornik, zdaj nasprotnik splava

"Mene preganjajo, ker se borim za vas," je še dejal Trump, ki je pred 20 leti dejal, da je "v vseh pogledih zagovornik izbire" oziroma zagovornik pravice do splava.

Na shodu je izrekel tudi več neresničnih trditev. "Lani so zakonodajalci v New Yorku z veseljem sprejeli zakonodajo, ki bi omogočila, da dojenčka iztrgajo iz maternice tudi tik pred rojstvom," je dejal.

Dodal je, da je guverner Virginije dejal, da bodo usmrtili dojenčka po rojstvu. Na obe izjavi so se protestniki odzvali z vzkliki.

Zagovorniki pravice žensk do splava medtem pravijo, da je Trumpov prihod na shod zgolj preusmerjanje pozornosti z njegovega "kriminalnega predsedovanja" in poskus razvneti njegove "radikalne" podpornike.

Vprašanje splava močno polarizira ameriško politično prizorišče. Kandidati, ki se potegujejo za demokratsko predsedniško nominacijo, odločno zagovarjajo pravico do splava, zaradi česar so po mnenju nasprotnikov splava zanje nemogoča izbira, čeprav ne marajo Trumpa.

Trump je medtem imenoval konservativne sodnike, prepovedal klinikam, ki prejemajo javna sredstva, da spodbujajo splav, ukinil pa je tudi zvezna sredstva za tuje organizacije, ki izvajajo splav ali o njem zgolj izobražujejo.

Aktivisti proti splavu ob tem pritiskajo na posamezne zvezne države, da prepovejo oziroma omejijo splav. Po podatkih Inštituta Guttmacher, ki spodbuja raziskovanje na področju dostopa do splava, je lani 17 zveznih držav uvedlo določeno obliko omejitve splava.

Skupine proti splavu upajo, da bodo s tožbami dosegli vrhovno sodišče in ga prisilili, da znova odloča o pravici do splava, v trenutni večinsko konservativni sestavi pa bi lahko razveljavilo odločitev iz leta 1973. To bi posameznim zveznim državam omogočilo, da prepovejo splav, česar zdaj ne smejo storiti.