Prizorišče napada je bila tržnica, kjer so ljudje nakupovali hrano za slavje ob koncu ramazana. Foto: EPA
Prizorišče napada je bila tržnica, kjer so ljudje nakupovali hrano za slavje ob koncu ramazana. Foto: EPA

Guverner jugozahodne pokrajine Nimroz, Karim Baravi, je povedal, da so se napadi zgodili dan po tem, ko so prijeli več posameznikov, ki naj bi pripravljali samomorilske napade.

V običajno spokojnem mestu na relativno mirnem zahodu Afganistana ob meji z Iranom se je eden izmed napadalcev razstrelil na mestni tržnici, kjer so se prebivalci pripravljali na slavje ob koncu postnega meseca ramazan.

Večina žrtev je civilistov, ki so se na tržnico odpravili po hrano za večerni obrok ob koncu dnevnega posta.

Dva samomorilska napadalca sta se razstrelila v krajevni bolnišnici. Baravi je pojasnil, da je policiji uspelo ubiti dva izmed napadalcev.

Po zadnjih podatkih je bilo ubitih 28 ljudi in ranjenih 70, a mrtvih bi bilo lahko še več, saj so v bombi uporabili kroglične ležaje, da bi povzročili čim večje število žrtev.

To je v zadnjem letu eden izmed najhujših napadov v Afganistanu, kjer se tuje sile počasi pripravljajo, da afganistanskim silam do konca leta 2014 predajo popoln nadzor nad državo.

Pred tednom dni so Združeni narodi objavili poročilo, ki navaja, da je bilo v prvi polovici letošnjega leta med civilisti 15 odstotkov manj žrtev kot v istem obdobju lani.