Foto:
Foto:

V zaporu na severu Ria, kjer je zaprtih kakih 900 ljudi, sta se spopadli rivalski skupini. 15 odkritih trupel je bilo obglavljenih, druga pa so bila sežgana do nerazpoznavnosti.

Upor zapornikov je trajal več kot 60 ur, začel se je v soboto zjutraj, končal pa v ponedeljek zvečer, ko je policija privolila v zahtevo jetnikov, da loči zapornike, ki pripadajo različnim skupinam. Nato so zaporniki izpustili stražarje, ki so jih imeli za talce.

V soboto zjutraj je nekaj zapornikov poskušalo pobegniti skozi glavna vrata zapora. Ko je policija posredovala, so zaporniki napadli stražarje, vzeli njihovo orožje in jih 26 vzeli za talce. Pobegniti je uspelo najmanj 14 zapornikom, tri je policija kasneje ujela. Med pogajanji so zaporniki izpustili nekaj talcev, dva v soboto, dva v nedeljo in tri v ponedeljek, ubili pa so 42-letnega stražarja, ki je skušal pobegniti.

Skupinski pobegi iz brazilskih zaporov, ki so zaradi prenatrpanosti in zlorab pogosto tarča kritik skupin za človekove pravice, so zelo pogosti. V ponedeljek je v Sao Paulu šest težko oboroženih moških vdrlo v zapor in ukazalo petim stražarjem, da izpustijo vseh 188 zapornikov. Tako je 145 zapornikov pobegnilo, medtem ko se jih je 43 odločilo ostati v zaporu.