Salvini je vedno znova ponavljal, da je deloval usklajeno s takratno vlado. Foto: Reuters
Salvini je vedno znova ponavljal, da je deloval usklajeno s takratno vlado. Foto: Reuters

Z odločitvijo je sodnik sledil priporočilu tožilstva iz aprila. Salvinija kljub temu čaka sojenje v drugem podobnem primeru, ki se začne v sredini septembra.

V primeru, o katerem je po uvodni obravnavi odločilo sodišče v Catanii, je šlo za začasno blokado ladje obalne straže, na kateri je konec julija 2019 več dni obstalo 131 prebežnikov.

Sorodna novica Na Lampeduso v 24 urah prispelo več kot 2000 prebežnikov

Salvini je namreč ladji tri dni preprečeval zasidranje v italijanskem pristanišču. Ladjo Gregoretti so lahko zapustili šele, ko so druge države obljubile, da bodo prevzele prebežnike.

Tožilstvo: Salvini ni kršil mednarodnih konvencij

Salviniju so v tem primeru očitali odvzem svobode, vendar se je tožilstvo pred kratkim izreklo proti sojenju. Nekdanji minister naj namreč z blokado ne bi kršil nobene mednarodne konvencije, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Salvini je vedno znova ponavljal, da je deloval usklajeno s takratno vlado.

V podobnem sodnem primeru pa gre za ladjo španske nevladne organizacije Open Arms. Sodišče v Palermu je prejšnji mesec odločilo, da se bo proces začel 15. septembra.

Liga nasprotuje prebežnikom

Salvinijeva stranka Liga zavzema ostro stališče do prebežnikov, ki vstopajo v Italijo, češ da država kot prva točka vstopa v Evropo za večino, ki se s čolni odpravijo s severa Afrike, nosi preveliko breme. Stranka je tudi v vladi premierja Maria Draghija.