Podporni shod za Sundeja. Foto: EPA
Podporni shod za Sundeja. Foto: EPA
Soustanovitelja Pirate Baya Gottfrid Svartholm Warg in Peter Sunde ob prihodu na sojenje v Stockholmu leta 2009. Foto: EPA

Sundeja je Interpol iskal od leta 2012, potem ko je bil na Švedskem obsojen na zaporno in denarno kazen. 35-letnega Šveda je policija v južnem švedskem mestu Skane aretirala v soboto, več podatkov pa ni izdala.

Sunde bi po poročanju švedskih medijev v zadnjih letih lahko živel v Nemčiji, potem ko je švedsko vrhovno sodišče pred nekaj tedni zavrnilo njegovo pritožbo.
"Je izjemno nadarjen in še vedno menim, da je bila razsodba krivična," je med sojenjem povedal Sundejev odvetnik Peter Althin. "Pri uspešnih ljudeh gre vedno za hojo po robu ... A če je nekdo preveč pred svojim časom, ne gre vedno za uspeh. Peter se je boril za izmenjavo datotek in menim, da ni treba poudarjati, da bo v desetih letih izmenjava datotek za osebne potrebe dovoljena."

Sodni pregon
Četverica moških, povezanih s Pirate Bayem, je bila sprva obsojena na leto dni v zaporu in denarno kazen 32 milijonov kron (3,5 milijona evrov). Prizivno sodišče je pozneje zaporne kazni znižalo, a dvignilo denarno kazen na 46 milijonov kron (50,6 milijona evrov).

Septembra 2012 so v Kambodži na prošnjo Švedske aretirali in deportirali drugega soustanovitelja Pirate Baya, Gottfrida Svartholma Warga.

Leta 2003 ustanovljeni Pirate Bay ponuja povezave do datotek z glasbo in filmi, naloženih na računalnike drugih uporabnikov. Švedske podružnice velikih glasbenih založb in filmskih studiev so podjetje tožile, češ da jih spravlja ob dobiček. Kljub sojenju pa spletna stran še vedno deluje, le da je zdaj registrirana na Sejšelih, vodi pa jo druga organizacija.