Z operacijo Nevihta je Hrvaška avgusta 1995 znova prevzela nadzor nad večjim delom svojega ozemlja. Foto: RTV SLO
Z operacijo Nevihta je Hrvaška avgusta 1995 znova prevzela nadzor nad večjim delom svojega ozemlja. Foto: RTV SLO

Srbi, ki so do leta 1995 živeli v Krajini, zdaj pa imajo ameriško državljanstvo, so tožbo vložili na zveznem sodišču v Chicagu in zahtevajo več milijard dolarjev odškodnine. V tožbi priče trdijo, da je bil cilj Nevihte s "silo pregnati manjšinsko etnično skupino". Srbe na sodišču zastopa veliko ameriško odvetniško podjetje.

Podjetje MPRI (Military Professional Resources Incorporated), ki ga je leta 1987 ustanovilo osem nekdanjih oficirjev ameriške vojske in ga je leta 2000 kupilo podjetje L-3 Communications, je v tožbi omenjeno kot "udeleženec v genocidu".

"Operacija Nevihta je postala največja kopenska ofenziva v Evropi po koncu 2. svetovne vojne, za posledico pa je imela uboje in nehuman odnos do tisoče Srbov, nasilno preselitev 200 tisoč Srbov z njihovih stoletnih domov, ropanje in uničevanje lastnine, vredne več sto milijonov dolarjev," piše v tožbi.

Ćosić: Ni šlo za prodajo orožja
Tožniki med drugim navajajo, da je takratni hrvaški obrambni minister Gojko Šušak na sestanku s predstavniki MPRI-ja oktobra 1994, na katerem je bil sklenjen večmilijonski dogovor, izjavil, da "želi Srbe pregnati iz Krajine".

Tožbi Srbov, ki so se preselili v ZDA, naj bi sledila še tožba Srbov, katerih člani družine so umrli med Nevihto in živijo v Srbiji.

Hrvaški general Krešimir Ćosić, ki je s Šuškom v Washingtonu podpisal dogovor med Hrvaško in MPRI-jem, trdi, da je podjetje za prestrukturiranje hrvaške vojske poskrbelo v skladu s standardi zveze Nato in ameriške vojske in da dogovor ni imel veze z nakupom orožja ter posebej poudaril, da so operacijo Nevihta načrtovali in izvedli Hrvati, piše Jutarnji list.