Po srečanju z Olmertom in Abasom je George Bush izrazil prepričanje, da bodo pogovori uspešni. Foto: EPA
Po srečanju z Olmertom in Abasom je George Bush izrazil prepričanje, da bodo pogovori uspešni. Foto: EPA
Neformalni začetek konference o BV

Ameriška zunanja ministrica se je že srečala s predstavniki palestinske in izraelske strani, ki naj bi bili korak bliže težavni uskladitvi stališč pred torkovim začetkom konference. Pred začetkom se je že sestala tudi bližnjevzhodna četverica, ki jo sestavljajo ZDA, Rusija, Evropska unija in OZN, ameriški predsednik George Bush pa se je srečal s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom in izraelskim premierjem Ehudom Olmertom.

Palestinski predsednik je izrazil upanje, da konferenca pomeni začetek razširjenih pogajanj o stalnem statusu palestinskih ozemelj, ki naj bi se končala z mirovnim sporazumom med Izraelci in Palestinci. Tudi izraelski premier Olmert je izrazil upanje, da naj bi konferenca prinesla uspeh tam, kjer so bila druga prizadevanja neuspešna.

Slavnostna večerja za vse udeležence
Riceova je vse udeležence konference, ki so v Annapolis prispeli danes, povabila na večerjo, kjer bo zbrane nagovoril tudi predsednik George Bush. Kot predstavnik države, ki bo v prvi polovici naslednjega leta predsedovala Evropski uniji, se bo večerje in konference udeležil tudi slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel.

Bližnjevzhodna konferenca, na katero se vpletene strani pripravljajo že več mesecev, naj bi oživila mirovni proces med Izraelci in Palestinci in obudila ustanavljanje palestinske države. V Washingtonu pa opozarjajo, da se bo najtežja naloga, ki jo sestavljajo pogajanja o prihodnosti Jeruzalema, palestinskih beguncev, varnosti in meja prihodnje države, začela šele po konferenci, ki je do zdaj najresnejši poskus Busheve administracije, da konča bližnjevzhodni spor.

B. T.

Neformalni začetek konference o BV