Vrh je minil v dobrem razpoloženju glavnih akterjev, velikih odločitev pa ni bilo pričakovati. Foto: MMC RTV SLO
Vrh je minil v dobrem razpoloženju glavnih akterjev, velikih odločitev pa ni bilo pričakovati. Foto: MMC RTV SLO
George Bush
Bush je na vrhu poudaril pomen skupnih vrednot Evrope in ZDA, četudi imajo na nekaterih stvari različne poglede. Foto: MMC RTV SLO
George Bush, Janez Janša in Jose Manuel Barroso
Voditelji so se na vrhu zavzeli za učinkovit boj proti podnebnim spremembam. Foto: MMC RTV SLO

Tuji mediji, predvsem ameriški, namreč bolj skopo poročajo o vrhu EU-ZDA, ki je potekal na Brdu. Poročila o vrhu sta objavila New York Times in Washington Post, ki spadata med najbolj cenjene in brane ameriške dnevnike, osrednje ameriške televizijske postaje pa so vrhuncu slovenskega predsedovanja Evropski uniji in hkrati poslovilni evropski turneji ameriškega predsednika namenile le kratke prispevke, saj so že osredinjene na boj McCain-Obama na novembrskih predsedniških volitvah.

Ameriški novinarji, ki so se, tako kot že na tiskovni konferenci na samem Brdu, osredinili predvsem na odnos do Irana, pišejo o soglasju med ZDA in Evropsko unijo o nadaljnjih potezah zoper Teheran.

Ameriška televizija CNN na svoji spletni strani piše, da sta Bush in Evropska unija podprla nove finančne sankcije zoper Iran, in dodaja, da so voditelji znova poudarili, da mora Teheran sodelovati z Mednarodno agencijo za jedrsko varnost. Piše tudi, da se je slovenski premier in predsedujoči Evropskemu svetu Janez Janša zavzel, da morajo za pogajalsko mizo glede pogovorov o podnebnih spremembah sesti tudi predstavniki držav v razvoju.

Francoski Le Monde vrhu ne posveča velike pozornosti, njihova newyorška dopisnica je pisala le o napovedi vrha, o sami vsebini vrha pa zelo skopo. Španski El Pais izpostavlja sklepe vrha glede boja proti podnebnim spremembam pred odnosom držav glede Irana, omenja pa tudi druge teme vrha. Tudi italijanska Repubblica piše o slovenskem začetku Busheve zadnje evropske turneje, med katero se bo ustavil tudi v Italiji, podobno kot preostali mediji pa izpostavlja dogovore EU-ja in ZDA glede Irana.

Nemški Frankfruter Allgemeine Zeitung poudarja prijateljsko vzdušje, v katerem je potekal vrh, zdi se, da ob začetku poslovilne evropske turneje Busha ni bilo spornih tem, ravno nasprotno kot pred sedmimi leti. Bela hiša je turnejo načrtovala tako, da prijetna potovalna mrzlica ne go spremenila, kajti Bush je turnejo nadaljeval pri drugih prijateljih, ki so mu večinoma na tak ali drugačen način stali ob strani, kar zadeva vprašanje Iraka.

Tržaški Il Piccolo poudarja, da je Bush na vrhu dosegel polno podporo Evropejcev za morebitno uvedbo dodatnih sankcij proti Teheranu, medtem ko jih o potrebi po ohranitvi zamrznitve diplomatskih odnosov s Kubo ni uspel prepričati.

Balkan na pravi poti
Srbski B92 poleg tega omenja tudi, da so Evropska unija in ZDA pozdravili napredek Hrvaške, Srbije, Albanije, Makedonije, BiH-a in Črne gore v procesu približevanja EU-ju in Natu, ponovili pa so svojo podporo neodvisnemu Kosovu in njegovi regionalni integraciji.

K. T.