V Sao Paulu je bilo v noči na ponedeljek zažganih 43 avtobusov. Foto: Reuters
V Sao Paulu je bilo v noči na ponedeljek zažganih 43 avtobusov. Foto: Reuters
Vstaja brazilskih zapornikov
Zaporniki so za talca zajeli varnostnika(na sredini). Foto: Reuters

Pripadniki različnih brazilskih tolp so se začeli upirati tudi v približno 50 zaporih in priporih po državi. Zajeli so več sto ljudi, v glavnem paznikov. Oboroženi so z avtomatskimi puškami in granatami, njihova glavna tarča pa so policijske nadzorne točke, zaradi česar je bilo ubitih več kot 30 policistov.

Gre za najhujše nasilje v brazilski zgodovini. Samo v noči na ponedeljek je bilo v Sao Paulu zažganih 43 avtobusov, zaradi česar je ohromljen javni promet v mestu. Napadenih je bilo tudi najmanj deset bančnih poslovalnic, vključno z največjima brazilskima bankama - Banco do Brasil in Brads. Ubitih je bilo 23 ljudi.

Zato je brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva guvernerju zvezne države Sao Paulo, Claudiu Lembu, ponudil pomoč pri vzpostavljanju reda, vendar naj bi Lembo da Silvo zavrnil.

Brazilska policija trdi, da so nasilje v petek začeli pripadniki zloglasne tolpe Prva komanda (PC), šlo pa naj bi za eno največjih kriminalnih operacij v državi. Povod zanjo naj bi bile preselitve več sto zapornikov v novo kaznilnico, ki je od Sao Paula oddaljena 620 kilometrov.

Tolpe so v Braziliji dobro organizirane tudi v zaporih, od koder zaprti mafijski šefi pogosto vodijo umazane posle.

Sao Paulo, tretje največje mesto na svetu, je že nekaj časa popolnoma prežeto s kriminalom. Mesto je tudi odskočna deska za tihotapce mamil, predvsem kokaina, ki od tod potuje v Afriko in Evropo.