Türk je bil na obisku pri palestinskem predsedniku konec januarja. Foto: EPA
Türk je bil na obisku pri palestinskem predsedniku konec januarja. Foto: EPA
Porušena Gaza je kraj žalostnega odraščanja. Foto: EPA
Türk o pomoči za Gazo

Prepričan je, da je za Slovenijo najprimerneje, da se v mednarodna prizadevanja za človekoljubno pomoč Gazi, ki je v 22-dnevni izraelski ofenzivi plačala velik človeški in materialni davek, vključi s svojim specifičnim strokovnim znanjem, strokovnjaki in socializirano izkušnjo.

Slovenija bi s tem pomagala pri zdravstveni in psihosocialni rehabilitaciji prizadetih prebivalcev Gaze, še posebno otrok, in pri razminiranju oziroma čiščenju preostalih neeksplodiranih eksplozivnih sredstev na tem palestinskem območju ob Sredozemskem morju, kar pa je podlaga za vse druge humanitarne dejavnosti.

Prepričan je, da bi morali Inštitut Republike Slovenije za rehabilitacijo, Mednarodna ustanova - fundacija za razminiranje in pomoč žrtvam min (ITF) in Slovenska filantropija, ki bodo sodelovali pri omenjenih prizadevanjih, ter druge slovenske človekoljubne organizacije uporabiti svoje mednarodne zveze.

Na teh področjih ima Slovenija dragocene izkušnje, še posebno z aktivnostmi na območju nekdanje Jugoslavije, njene organizacije s tega področja pa so v mednarodnem prostoru zelo cenjene, dodaja prvi mož države. Pri tem ne meri na to, da bi bil prispevek Slovenije velik količinsko, ampak da bi bila pomoč dobro izbrana in opredeljena, hkrati pa tudi usklajena z drugimi državami in organizacijami. S tem lahko država po besedah Türka dobi jasno podobo v mednarodnih človekoljubnih prizadevanjih.

Minister za zdravje Borut Miklavčič je pojasnil, da bo vlada pobudo o pomoči obravnavala prihodnji teden in da bo pozvala človekoljubne organizacije, naj pomagajo pri zbiranju sredstev. Poudaril je, da so vrhunski strokovnjaki za rehabilitacijo že sodelovali v podobnih prizadevanjih in da so v njihovi oskrbi bili pacienti z območij, ki so jih prizadeli vojaški spopadi. Tudi direktor inštituta za rehabilitacijo Robert Cugelj je poudaril, da imajo na inštitutu veliko izkušenj z rehabilitacijo, v središču pozornosti njihovega delovanja pa so prav otroci. Meni, da lahko njihovi strokovnjaki pomagajo pri zdravljenju otrok in njihovi ponovni intergraciji v družbo.

Predsednica Slovenske filantropije Anica Mikuš Kos je pojasnila, da je njihova osnovna strategija pri psihosocialni pomoči otrokom, da se strategije pomoči vgradijo v tiste institucije, ki združujejo veliko število otrok, kar pomeni predvsem v šole.

Direktor ITF-ja Goran Gačnik pa je dejal, da fundacija že nekaj časa deluje v Jordaniji in da z veseljem pozdravlja pobudo o sodelovanju pri rehabilitaciji žrtev min in čiščenju neeksplodiranih eksplozivnih sredstev. Tako čiščenje je namreč predpogoj za kakršno koli obnovo
infrastrukture v Gazi.

M. R.

Türk o pomoči za Gazo