Turška vojska ima v svoji floti starejše različice lovcev F-16. Foto: EPA
Turška vojska ima v svoji floti starejše različice lovcev F-16. Foto: EPA

Po mnenju nekaterih je turški nakup ameriških letal priložnost, da Turčija prekliče blokado članstva Švedske in Finske v zvezi Nato.

Turški zunanji minister Mevlüt Cavusoglu je ob srečanju z ameriškim državnim sekretarjem Antonyjem Blinknom v sredo v Washingtonu izjavil, da namerava razpravljati o prošnji svoje države za posodobljene različice bojnih letal F-16. To ni pomembno samo za Turčijo, temveč tudi za Nato in ZDA, je dejal.

"Zato pričakujemo odobritev v skladu z našimi skupnimi strateškimi interesi," je napovedal zunanji minister, čigar država je poleg Madžarske edina, ki še ni ratificirala pristopnih protokolov Švedske in Finske za vstop v Nato.

ZDA, ki iščejo načine, kako bi turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana prepričale, naj turški parlament pristopna protokola nordijskih držav ratificira, končujejo pripravo 20 milijard dolarjev vrednega vojaškega svežnja za Turčijo, ki naj bi vključeval okoli 40 novih bojnih letal F-16.

Predsednik ZDA Joe Biden je izrazil podporo prodaji, Blinken pa je Turčijo na srečanju s Cavusoglujem označil za tesno zaveznico in pohvalil njeno vlogo pri pogajanjih o izvozu žita iz ukrajinskih črnomorskih pristanišč.

Menendez kritičen do Erdogana

Vendar pa prodaji ostro nasprotuje vplivni demokratski senator in vodja senatnega odbora za zunanje zadeve Menendez. Ta je nedavno Erdoganove grožnje Grčiji z raketami označil za "popolnoma nesprejemljive" ter obsodil zatiranje opozicije in stanje človekovih pravic v državi.

"Morda to počne iz hudobije. Ali pa to počne, ker je nasilnež," je Menendez dejal o ravnanjih turškega predsednika in poudaril, da morajo ZDA to obravnavati resno.

Po mnenju nekaterih analitikov bi prodajo lovcev F-16 lahko izvedli tako, da ameriški kongres, ki mora prodajo odobriti, Ankari kot pogoj postavi odpravo blokade na članstvo Švedske in Finske v Natu. Dodatno bi jo lahko pogojil tudi z zagotovili, da Turčija ne bo izvajala novih vojaških operacij na severu Sirije in izboljšala spoštovanje človekovih pravic v državi.

Turški zunanji minister je po srečanju z Blinknom dejal, da podpora vstopu Švedske in Finske v Nato ne bi smela biti pogoj za prodajo ameriških lovcev.

Turško letalstvo sicer že ima 243 lovcev F-16 ameriškega proizvajalca General Dynamics, vendar se zdaj nadeja še nove različice teh letal in kompletov za posodobitev starejših modelov.