Turška policija. Foto: EPA
Turška policija. Foto: EPA

Po besedah guvernerja province Kocaeli Seddarja Yavuza je želel napadalec doseči končanje izraelske ofenzive v Gazi in "odpreti vrata" v Rafi na meji med palestinskim okupiranim območjem in Egiptom, da bi humanitarna pomoč lahko prišla do civilistov.

"Ko je odšel na stranišče, so naše varnostne sile izvedle operacijo," je dejal in dodal, da nihče izmed talcev ni bil poškodovan.

Incident se je zgodil v industrijski coni Gebze v turški provinci Kocaeli vzhodno od Carigrada. Moški naj bi v tovarno podjetja Procter and Gamble vstopil v četrtek popoldne in več ljudi vzel za talce. Po navedbah sindikata delavcev je zajel sedem ljudi.

Fotografije in videoposnetki napadalca, ki jih je na spletu delil eden od talcev, prikazujejo moškega, katerega obraz je pokrit s palestinskim šalom oziroma kefijo. Oborožen je s pištolo in nečim, kar je videti kot samomorilski jopič. V ozadju je na steni narisana palestinska zastava in napis, da se bodo vrata za Gazo odprla.

Sorodniki talcev so se spraševali, zakaj je napadalec zajel delavce v Turčiji, državi, ki močno podpira Palestince, da bi izrazil protest proti izraelski ofenzivi. Turške oblasti pa incidenta podrobneje še niso komentirale.