Deset dni po srečanju z Bushem je Abu Riša umrl v eksploziji avtomobila. Foto: Reuters
Deset dni po srečanju z Bushem je Abu Riša umrl v eksploziji avtomobila. Foto: Reuters
Ameriški vojak v Bagdadu
Predsednik ZDA naj bi po pričakovanjih napovedal umik 30.000 ameriških vojakov iz Iraka. Foto: Reuters

V eksploziji, ki je popolnoma uničila šejkov avto, sta umrla tudi njegova varnostnika. Umor Abu Riša je ostro obsodila Bela hiša. Abu Riša je bil voditelj Prebujene konference sunitskih plemen Anbarja, zavezništva sunitskih arabskih plemen, ki nasprotujejo Al Kaidi, in eden izmed plemenskih voditeljev, ki so se srečali s predsednikom ZDA Georgeom Bushem med njegovim obiskom v Iraku pred desetimi dnevi.

Šejk Abu Riša je lani oblikoval zavezništvo plemenskih šejkov, da bi se skupaj borili proti Al Kaidi v provinci Anbar. ZDA imajo zavezništvo za eno največjih zgodb o uspehu pri poskusu izboljšanja varnosti v državi po štirih letih sektaškega nasilja, saj naj bi v boju proti teroristični mreži v zadnjih mesecih dosegli velike uspehe.

Bush bo napovedal umik vojakov
V ponedeljek je med pričanjem pred kongresom poveljnik ameriških sil v Iraku general David Petraeus provinco Anbar označil za "model tega, kaj se zgodi, ko se lokalni voditelji in prebivalci odločijo, da bodo nasprotovali Al Kaidi in talibanski ideologiji". Število napadov je po besedah generala Petraeusa v provinci upadlo s 1.350 oktobra lani na nekaj več kot 200 prejšnji mesec. Zaradi napredka v Anbarju pa naj bi predsednik ZDA George Bush napovedal umik 30.000 ameriških vojakov iz Iraka do sredine prihodnjega meseca.