Žrtve so bili večinoma dečki. Foto: EPA
Žrtve so bili večinoma dečki. Foto: EPA
Nad Cerkev se je v zadnjih mesecih zgrnila kopica obtožb. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Poročilo vključuje pričanja 488 ljudi, med drugim pa navaja, da se je zaradi zlorab zgodilo tudi do 13 samomorov.
Poročilo je sicer nepopolno, saj so bili dokumenti, ki jih je pridobila komisija, junija zaseženi, komisija pod vodstvom Petra Adriaenssensa pa je takrat protestno prenehala delovati.
V poročilu so sicer navedene tudi podrobnosti, kako so duhovniki zlorabljali žrtve. Ena izmed prič je povedala, da se je zloraba začela že, ko je bila žrtev stara dve leti. Dve tretjini žrtev naj bi bili moškega spola, večina jih je bila stara manj kot 15 let, med njimi pa je tudi okoli sto žensk. Toda komisija ni našla nobenega dokaza, da bi Cerkev sistematično prikrivala zlorabe.

Racije nezakonite
Poročilo temelji na preiskavah, ki jih je belgijska policija 24. junija izvedla na sedežu belgijske Katoliške cerkve zaradi suma vpletenosti cerkvenih dostojanstvenikov v spolne zlorabe otrok. Čeprav je belgijsko sodišče v četrtek odločilo, da so bile racije nezakonite in da tožilstvo zaseženih dokumentov ne sme uporabiti, pa je belgijska vlada dovolila nadaljevanje preiskave.

Po pisanju BBC-ja poročilo razkriva, da so bile zlorabe najhujše v 60. letih, ko so bile tako obsežne, da so se dogajale v skoraj vsaki škofiji in v vsakem katoliškem internatu. Napadi na dečke so navadno trajali do njihovega 15. leta, medtem ko so se zlorabe pri deklicah lahko nadaljevale tudi še v njihova zrelejša leta.

Odstop škofa
Belgijo je letos pretreslo več s Cerkvijo povezanih spolnih škandalov. Aprila je odstopil tudi škof v belgijskem mestu Brugge, Roger Vangheluwe, ki je priznal, da je v preteklosti spolno zlorabil mladoletnika.
74-letni Vangheluwe je bil prvi škof, ki je odstopil zaradi neposredne vpletenosti v spolne zlorabe od izbruha škandalov v evropski Rimskokatoliški cerkvi novembra lani. Še posebej odmevni so bili škandali z zlorabami otrok na Irskem, v Avstriji in Nemčiji, pred tem pa že tudi v ZDA.