Reaktor v Jongbjonu so Severni Korejci zaprli. Foto: EPA
Reaktor v Jongbjonu so Severni Korejci zaprli. Foto: EPA

Pjongjang je že ustavil sporni jedrski reaktor v Jongbjonu in tako uresničil prvi del dogovora, doseženega na šeststranskih pogajanjih, ni pa mu uspelo dostaviti potrebne dokumentacije o programu jedrskega oboroževanja, kar bi moral storiti do konca leta.

"Severni Korejci so upočasnili proces razoroževanja in niso izpolnili danih obljub, kar nas zelo žalosti," so sporočili iz ameriškega zunanjega ministrstva. ZDA je ena izmed strani v pogajanjih, na katerih so sodelovale še Rusija, Kitajska, Japonska ter Severna in Južna Koreja. "Zato znova pozivamo državo, da čim prej posreduje celovito in natančno poročilo o svojem jedrskem orožju in končajo pogajanja."

Pomoč v zameno za informacije
Mednarodna skupnost je pripravljena Severni Koreji poslati velike količine hrane in goriva, če bo država dokazala, da se je odpovedala jedrski oborožitvi. Predvsem ZDA in Južna Koreja želijo vedeti, koliko plutonija je bilo že izdelanega, in se prepričati, da država ne razvija nobenih skrivnih programov za bogatenje urana.

Bushevo pismo Ilu
V začetku decembra je ameriški predsednik George Bush svojemu severnokorejskemu kolegu Kim Džong Ilu poslal osebno pismo, v katerem ga je pozval, naj spoštuje svoje obveze.

A. P.