Na Sderot naj bi v ponedeljek priletelo najmanj 13 palestinskih raket. Foto: EPA
Na Sderot naj bi v ponedeljek priletelo najmanj 13 palestinskih raket. Foto: EPA
Kaled Mešal
Mešal je praktično že zrl smrti v oči, a ga je rešil jordanski kralj. Foto: EPA

Napad palestinskih skrajnežev je sledil izraelskemu letalskemu napadu na neko begunsko taborišče na severu Gaze, kjer so bili ubiti štirje pripadniki skrajnega palestinskega gibanja Islamski džihad. V zadnjem tednu je bilo v napadih izraelskega vojaškega letalstva ubitih več kot 30 ljudi, veliko med njimi je bilo civilistov.

Raketni napad v Sderotu se je zgodil le kratek čas za tem, ko sta se v mestu srečala izraelska zunanja ministrica Tzipi Livni in visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Javier Solana.

V nedeljo so izraelska letala napadla dom palestinskega poslanca Halila Al Haje, ki je sicer član vladajočega Hamasa. Poslanec med napadom ni bil v svoji hiši, je pa v napadu umrlo osem ljudi.

Izrael bo ubil Mešala
Izraelski minister za javno varnost Avi Dihter pa je dejal, da bo Izrael ob prvi priložnosti izvedel atentat na vodjo gibanja Hamasa Kaleda Mešala, ki živi v Siriji. "Je več kot legitimna tarča in prepričan sem, da se ga bomo rešili ob prvi priložnosti, kljub težavnosti te naloge," je povedal Dihter in dodal: "Nikjer ni varen, ne v Damasku, ne kje drugje."

Mešal je sicer že preživel poskus atentata, ki ga je izvedla izraelska varnostna agencija Mosad. Dva agenta agencije sta ga leta 1997 že zastrupila, a je jordanski kralj Abdulah II. iz Izraela zagotovil protistrup, ki so ga Izraelci izročili po tem, ko je jordanski kralj zagrozil s prekinitvijo premirja, sklenjenega tri leta predtem.

Dihter je dejal, da bi lahko bil tarča izraelskih atentatorjev tudi palestinski premier Ismail Hanija, sicer visoki pripadnik Hamasa. Izraelski minister je pojasnil, da bi se to lahko zgodilo, če bi se izvedelo, da Hanija daje neposredne ukaze skrajnežem.