Policisti so preiskali več lokacij. Foto: Reuters
Policisti so preiskali več lokacij. Foto: Reuters

Tarča policijske operacije so bili tisti, ki so se borili ali se še borijo v Siriji, in tisti, ki skrbijo za novačenje borcev. Aretiranih je bilo več ljudi.

Posebno tožilstvo Republike srbske je sporočilo, da je policija v okviru operacije Ruben pregledovala lokacije, ki so povezane z osebami, za katere obstaja utemeljen sum, da nabavljajo orožje, minsko-eksplozivna sredstva in drugo vojaško opremo s ciljem izvajanja terorističnih dejanj na institucije Republike srbske in predstavnike teh institucij.

Tiskovni predstavnik notranjega ministrstva srbske entitete Milan Salamadija je pojasnil, da so operacijo izvedli na 32 lokacijah in prijeli več ljudi. Zasegli so orožje, strelivo, razstrelivo, zaščitne jopiče in propagandni material.

Salamadija ni navedel števila prijetih, saj operacija še poteka, niti krajev, kjer so jo izvedli. Tamkajšnji mediji poročajo, da so racije izvajali v Bijeljini, Prnjavoru, Banjaluki in Doboju.

Salamadija operacije ni neposredno povezal s terorističnim napadom na policijsko postajo v Zvorniku, v katerem je 24-letni lokalni islamist pretekli teden ubil policista, dva pa ranil. Nato je tudi sam zaradi ran umrl.

Tiskovna predstavnica policijske uprave v Bijeljini, ki je pristojna tudi za Zvornik, Aleksandra Simojlović je povedala, da so v povezavi s tem napadom vložili še štiri kazenske prijave proti osebam, ki so na družbenih omrežjih izražale podporo napadalcu.