Številni Rusi, ki živijo v Srbiji, so previdni pri izražanju kritik Putina. Foto: Reuters
Številni Rusi, ki živijo v Srbiji, so previdni pri izražanju kritik Putina. Foto: Reuters

Po podatkih srbskega notranjega ministrstva je od začetka ruske invazije v Ukrajini februarja 2022 v Srbijo vstopilo več kot 370.000 ruskih državljanov, okoli 30.000 jih ima tam urejeno začasno bivališče. A tudi v Srbiji številni dobro razmislijo, preden izrazijo kritiko Putina ali vojne v Ukrajini.

Biti proti Putinu in vojni tudi v Srbiji ni preprosto. V državi, ki proti Rusiji ni uvedla sankcij, kjer niso bili redki protesti v podporo vojni in Putinu, kjer še naprej delujejo ruski propagandni mediji. Slike Alekseja Navalnega, cvetje, sveče ... mali simbol upora proti Putinu in vojni je tudi v središču Beograda, simbolično ob spomeniku ruskemu pesniku in pisatelju Puškinu. Piotr Nikitin je soustanovitelj Ruskega demokratičnega društva v Beogradu. Tu živi od leta 2016 in pravi, da mu ruske družbe od začetka vojne ne manjka. "Sem so se zatekli najboljši ljudje, kar jih premore moja domovina. Ustvarjalni, pametni, mladi in izobraženi. Večinoma so prišli sem, ker nočejo živeti v fašistični diktaturi, kar je Rusija danes, in nikakor nočejo sodelovati v agresiji, ki poteka v imenu Rusije."

Doma, pravi Nikitin, ne morejo več dihati, tam je nevarno izražati svoje mnenje o čemer koli. Lani poleti ga na letališču v Beogradu dva dni niso spustili v državo, začel se je pregon Rusov, ki so glasno izražali protivojna stališča.

Ker naj bi pomenili nesprejemljivo varnostno tveganje za Srbijo, so jim zavrnili prošnjo za podaljšanje začasnega bivališča..

Volitvam, pravi, se tako le reče, a gre za samoustoličevanje Putina. Nasprotniki so preganjani, mrtvi ali na volitvah ne smejo nastopiti. Putina, pravi Nikitin, ne podpira tako rekoč noben Rus ki je v Srbijo prišel po začetku vojne, ko je v Beogradu zrasel tudi pravi ruski vzporedni svet.

"Ljudje nimajo prihodnosti. Nikomur ni jasno, zakaj smo v tej vojni, zakaj je padlo že več kot 100.000 ruskih vojakov in kaj bomo dosegli, tudi če to vojno dobimo, kaj to prinaša naši družbi. Putin rad govori o preteklosti, ne obstaja pa slika prihodnosti," je še dejal Nikitin.

Vejo, da jih tudi v Srbiji lahko doseže podaljšana roka Moskve, a se bodo odzvali pozivu in jutri na volišče v novem Beogradu, seveda ne za Putina, prišli točno opoldne ter tako pokazali, da jih je več, kot si mislijo.

V Srbiji številni Rusi, ki ne podpirajo Putina