Foto:
Foto:
Putin in Kučma se dobro razumeta.

Predstavnik opozicije Petro Poroščenko je dejal, da so z oblastmi dosegli dogovor, ki bi lahko rešil nastalo krizo in omogočil pošteno ponovitev drugega kroga predsedniških volitev.

Kučma je pred tem zavračal zahteve po razpustitvi vlade in dejal, da bo podprl spremembe volilne zakonodaje le v paketu z ustavnimi spremembami, ki bi omejile moč predsednika.

Vladi, na čelu s spornim zmagovalcem volitev Viktorjem Janukovičem, je ukrajinski parlament že izglasoval nezaupnico.

Tretja okrogla miza
V Kijevu sicer poteka že tretja okrogla miza o krizi v Ukrajini, na kateri se bo visoki predstavnik EU-ja za varnostno in zunanjo politiko Javier Solana pogovarjal s Kučmo, Janukovičem in vodjo opozicije ter nesojenim zmagovalcem volitev Viktorjem Juščenkom. Na pogovorih sodelujejo tudi litovski in poljski predsednik ter ruska delegacija.

Rusija se ne bo vmešavala
Ruski predsednik Vladimir Putin je dejal, da se Moskva ne bo vmešavala v krizo v Ukrajini, lahko pa prevzame vlogo posrednika. Ob tem je dejal, da bo sodeloval z vsakim izvoljenim voditeljem in spoštoval odločitev ukrajinskega naroda.

Putin je sicer pred predsedniškimi volitvami odkrito podprl kasnejšega spornega zmagovalca, na nedavnem srečanju z ukrajinskim predsednikom Leonidom Kučmo pa dejal, da nasprotuje spremembi volilne zakonodaje za zadovoljevanje političnih potreb.

Od 21. novembra, ko je bil v Ukrajini drugi krog predsedniških volitev, je država zaradi protestov ohromljena. Zmagal je Janukovič, vendar opozicija trdi, da volitve niso bile regularne. Ponovljeni drugi krog bo 26. decembra.

Novi pozivi EU-ja
K spremembi volilne zakonodaje je Ukrajino pozvala tudi evropska komisarka za zunanjo politiko Benita Ferrero Waldner, ki se je o tem pogovarjala z ukrajinskim zunanjim ministrom Griščenkom.