Zaplet je v ZDA nastal zaradi pomanjkanja ustreznih sredstev, saj so jim evropski dobavitelji prenehali pošiljati pentobarbital za usmrtitve. Foto: EPA
Zaplet je v ZDA nastal zaradi pomanjkanja ustreznih sredstev, saj so jim evropski dobavitelji prenehali pošiljati pentobarbital za usmrtitve. Foto: EPA
John Winfield
43-letnega Johna Winfielda so usmrtili zaradi umora dveh žensk. Foto: Reuters

V Georgii so v torek zvečer usmrtili 58-letnega Marcusa Wellonsa, ki je bil obsojen zaradi posilstva in umora 15-letne deklice leta 1989, v Misuriju pa so v sredo zjutraj usmrtili 43-letnega Johna Winfielda, obsojenega umora dveh žensk. Zadnji možni pritožbi obeh obsojencev sta bili pred usmrtitvijo zavrnjeni. Zvečer naj bi na Floridi usmrtili še enega obsojenca, Johna Ruthella Henryja.

Wellons se je v zadnjem trenutku pritožil zaradi sredstev, ki so jih uporabili za njegovo usmrtitev, a je bila njegova pritožba zavrnjena. Kot poročajo tuji mediji, naj bi Wellons umrl šele uro po smrtonosni injekciji, a o morebitnih zapletih ne poročajo. Ne v Georgii ne v Misuriju niso hoteli povedati, od kod so dobili sredstva, ki so jih uporabili v smrtonosnih injekcijah, ki običajno vsebujejo pentobarbital. Na Floridi uporabljajo kombinacijo treh sredstev.

V bolečinah umiral skoraj eno uro
Konec aprila je pri izvrševanju smrtnih kazni v ZDA nastal zaplet, saj je takrat Clayton Lockett, obsojen zaradi posilstva in umora, zaradi težav s smrtonosnimi sredstvi, ki jih z injekcijo vbrizgajo obsojenim na smrt, v bolečinah trpel skoraj eno uro, nato pa umrl zaradi srčnega napada. Običajno sicer smrt nastopi po nekaj več kot desetih minutah.

Zaplet je nastal zaradi pomanjkanja ustreznih sredstev, saj so jim evropski dobavitelji prenehali pošiljati pentobarbital za usmrtitve. Zato so pristojne oblasti v 32 zveznih državah, ki še dovoljujejo smrtno kazen, začele iskati nove dobavne vire ali druge kombinacije sredstev.

Usmrtitve so za nekaj časa ustavili
Omenjeni zaplet je bil deležen številnih obtožb, dejanje je obsodil tudi ameriški predsednik Barack Obama. Takrat so zaradi proučitve postopkov usmrtitve vse predvidene izvedbe smrtnih kazni (bilo jih je devet) preložili.