Pogorela bolnišnica v mestu Bharuch v indijski zvezni državi Gujarat. Foto: Reuters
Pogorela bolnišnica v mestu Bharuch v indijski zvezni državi Gujarat. Foto: Reuters

To je že tretji tragični požar v bolnišnicah v Indiji, kjer epidemijo spremlja drastično pomanjkanje bolniških postelj in kisika.

Požar je izbruhnil ob eni uri po lokalnem času v štirinadstropni bolnišnici v mestu Bharuch v zahodni zvezni državi Gujarat, v kateri je bilo skupno 50 bolnikov. Gasilci so požar že pogasili.

Po podatkih lokalne policije je umrlo 18 ljudi, od tega 16 covidnih bolnikov in dve medicinski sestri. Prve preiskave vzroka požara kažejo, da se je ogenj vnel zaradi kratkega stika na oddelku za intenzivno nego.

Že 23. aprila je v požaru na obrobju Mumbaja umrlo 13 covidnih bolnikov, nekaj dni pred tem pa v še eni od klinik v zvezni državi Maharashtra 22.

Indijski zdravstveni sistem je že dlje časa finančno podhranjen, ob izbruhu novega koronavirusa pa so se soočili z drastičnim pomanjkanjem bolniških postelj, zdravil in primerne opreme za dovajanje kisika.

Iz Indije danes poročajo o novem črnem globalnem rekordu: v zadnjih 24 urah so potrdili 401.993 novih okužb in 3523 smrti.

Avstralija državljanom prepovedala vrnitev iz Indije, zagrožena kazen pet let zapora

Avstralija je pred dnevi znova omogočila potovanje med Novo Zelandijo, ko so se po več mesecih takole čustveno znova snideli družinski člani. Foto: EPA
Avstralija je pred dnevi znova omogočila potovanje med Novo Zelandijo, ko so se po več mesecih takole čustveno znova snideli družinski člani. Foto: EPA

Zaradi razmer v Indiji pa je avstralska vlada svojim državljanom začasno prepovedala vrnitev v domovino. Prekrškarjem grozi pet let zaporne kazni ali več kot 40.000 evrov globe.

Od ponedeljka, 3. maja 2021, dalje bodo imeli vsi, ki so bili v zadnjih 14 dneh v Indiji, prepovedan vstop v Avstralijo. Kdor ne bo spoštoval nove, sicer začasne uredbe, mu bo grozila globa v višini 66.000 avstralskih dolarjev ali 41.500 evrov ali petletna zaporna kazen, lahko pa tudi oboje.

"Ukrep je izjemno drastičen, a smo ga sprejeli zato, da bi bili Avstralci zdravi. Začasen je. Sprejeli smo ga na podlagi mnenja medicinske stroke, o njem bomo znova razpravljali 15. maja," je izjavil avstralski minister za finance Josh Frydenberg. "V Indiji je umrlo več kot 200.000 ljudi, vsak dan na novo potrdijo več kot 300.000 okužb. Ko je vladni kabinet dobil najnovejše poročilo s strani naše skupine za varovanje zdravja, so nam svetovali, naj sprejmemo tovrstne ukrepe in to z vsem spoštovanjem do vseh, ki pridejo v Avstralijo iz Indije," je še dodal.

Tokrat se je zgodilo prvič, da je Avstralija kriminalizirala prihod svojih državljanov v domovino.

Avstralija je že na začetku tedna prepovedala vse lete iz Indije, v soboto je nato v veljavo stopil sklep, da bodo vsa potovanja iz Indije v Avstralijo kriminalizirana.

V Indiji živi okoli 9000 avstralskih državljanov, med njimi jih je okoli 600 obravnavanih kot ranljivejša skupina, poroča BBC. "Naši sorodniki na drugi strani dobesedno umirajo (…) in to, da nimamo nobene možnosti, da jih rešimo, je zanemarjanje zanemarjanja," je izjavil Dr. Vyon Sharmer, sicer znani avstralski komentator na področju zdravstva.

Sorodna novica Indija znova z najvišjim številom okuženih. Več držav pošilja nujno pomoč.

Vlada je bila opozorjena, a ni ukrepala

Skupina znanstvenikov je ob tem za agencijo Reuters povedala, da je bila indijska vlada obveščena pred nevarnostjo nove različice virusa, ki bi se lahko pojavil v drugem valu okužb, a da vlada ni sprejela ustreznih ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa.

Tako se je več milijonov vernikov brez zaščitnih mask udeleževalo raznih verskih festivalov, političnih shodov, uperjenih proti premierju Narendri Modiju, voditeljem vladajoče stranke Bharatiya Janata kot tudi opozicijskim voditeljem; med drugim je okoli 10.000 kmetov nadaljevalo svoj protest proti Modijevi kmetijski reformi v New Delhiju.

Primanjkuje cepiv

Indija se z veliko težavo spopada z drugim valom okužb, ki se je začel februarja letos. Poleg visokega števila novih okužb v državi primanjkuje kisika, kapacitete bolnišnic so zapolnjene.

Znanstveniki domnevajo, da se okužbe tako hitro širijo zaradi nove različice virusa, ki je dvojno mutiral.

Država je zato sprejela novo odločitev, da bo cepila vse starejše od 18 let, vendar že primanjkuje cepiv. Do zdaj so sicer v državi z 1,3 milijarde prebivalci uporabili več kot 150 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19. V Indiji sta odobreni dve vrsti cepiv, poleg cepiva podjetja AstraZenece še cepivo indijskega podjetja Bharat Biotech Covaxin.

En odmerek cepiva proti covidu-19 v Indiji je do zdaj prejelo 120 milijonov ljudi, več kot 25 milijonov pa dva.

Indijska vlada tako verjetno ne bo dosegla svojega cilja, da bi do julija cepila 250 milijonov prebivalcev.

Zdravstvene razmere v Indiji grozljive