Foto:
Foto:
Mirovni sporazum je končal več kot dve desetletji trajajočo vojno.

Mednarodna komisija pravnikov je sicer ugotovila, da oblasti niso izvajale genocida, vendar so imeli nekateri posamezniki takšne namene.

"Vladne sile in milice so sistematično pobijale civiliste, mučile, ugrabljale, požigale vasi, posiljevale in drugače spolno poniževale, ropale in razseljevale po celotnem Darfurju," je med drugim zapisano v poročilu.

Kje bodo sojenja?
Komisija priporoča izročitev osumljencev Mednarodnemu kazenskemu sodišču (ICC), prvemu svetovnemu sodišču za vojne zločine. ZDA, ki sodišča ne priznavajo, se zavzemajo za ustanovitev posebnega sodišča v Tanzaniji.

V zahodni sudanski pokrajini je bilo v dveh letih ubitih okoli 70 tisoč ljudi, skoraj dva milijona pa jih je moralo zapustiti domove.

Mirovni sporazum ratificiran
Sudanski parlament je ratificiral mirovni sporazum z uporniki na jugu države in uradno končal skoraj 22 let trajajočo vojno. Za sprejetje sporazuma so glasovali vsi poslanci, izid pa pospremili s ploskanjem in vzkliki navdušenja.

Sporazum sta sudanska vlada in glavna uporniška skupina podpisali 9. januarja na slovesnosti v Keniji. Med drugim predvideva oblikovanje prehodne vlade in začasne ustave, po šestih letih pa bodo južne pokrajine lahko izvedle referendume o odcepitvi.

Vojna med krščansko-animističnim jugom in islamskim severom je izbruhnila leta 1983, v njej pa je umrlo okoli dva milijona ljudi.