Foto:
Foto:
Neki delegat si ni mogel pomagati, da ne bi med govorom premierja Vena za nekaj trenutkov zaspal.

Ven je kljub temu opozoril, da Kitajska pod nobenim pogojem ne bo dopustila odcepitve otoka. V svojem govoru 3.000 delegatom pa se Ven ni dotaknil novega protiodcepitvenega zakona, ki bi Kitajski dal zakonsko pravico vojaškega posredovanja v primeru, da bi Tajvan nadaljeval s težnjami po odcepitvi.

Parlamentarci bodo v nadaljevanju govorili tudi o razmerah v Hongkongu po napovedanem odstopu tamkajšnjega predsednika izvršilneega sveta avtonomne vlade Tung Či Hvaja. Na 10. rednem kongresu, ki bo potekal do 14. marca, bodo delagati potrdili tudi 30-milijardni vojaški proračun in razpravljali o upočasnitvi gospodarske rasti, ki bi sedmo največje gospodarstvo na svetu ohranilo konkurenčno.

Džjang Dzemin se dokončno poslavlja
Na kongresu bodo delegati sprejeli tudi odstop nekdanjega predsednika Džjang Dzemina z mesta vodje vojaške komisije, kar je bila zadnja večja funkcija v njegovih rokah po predaji oblasti nasledniku Hu Džintau.

Delegati, ki so izvoljeni na volitvah na predhodni predlog lokalnih komunističnih partij, bodo govorili tudi o slabih varnostnih razmerah v rudnikih, ki jih stalno pretresajo nesreče.