Tiskovna konferenca Združenih narodov glede vloženega poziva po preiskavi Hašokdžijeve smrti. Foto: Reuters
Tiskovna konferenca Združenih narodov glede vloženega poziva po preiskavi Hašokdžijeve smrti. Foto: Reuters
Carigrad
Turški forenziki tudi s psi preiskujejo rezidenco savdskega konzula Al Otajbija, ki je že v torek odletel v Savdsko Arabijo. Foto: Reuters
Mike Pompeo in bin Salman
Ameriški državni sekretar na obisku pri savdskem kronskem princu Salmanu. Foto: Reuters
Carigrad
Turški forenziki so preiskali prostore savdskega konzulata, kjer naj bi umorili Hašokdžija. Foto: Reuters
Washington Post objavil zadnjo kolumno Hašokdžija

V kritičnem uredniškem komentarju časopis zahteva, naj izginotje in najverjetnejšo smrt Hašokdžija razišče Svet Združenih narodov za človekove pravice – pozivu so se pridružili tudi Human Rights Watch, Amnesty International in Novinarji brez meja – vlado predsednika ZDA Donalda Trumpa pa obtožuje diplomatskega pometanja zadeve pod preprogo.

Komentar z zgovornim naslovom Zakaj Trumpova vlada čisti nesnago Savdske Arabije kritizira državnega sekretarja ZDA Mika Pompea, ki je v torek v Riad odpotoval po pojasnila in se tam nasmejan fotografiral s kronskim princem Mohamedom bin Salmanom.

Časopis dodaja, da je najboljša metafora za Pompeovo diplomacijo to, kar so novinarji videli pred savdskim konzulatom v Carigradu – čistilno ekipo z vedri, čistili in metlami za brisanje. Trump po mnenju časopisa nakazuje, da je več kot pripravljen pomagati pri tem izmikanju odgovornosti. Med drugim s svojim tvitom o telefonskem pogovoru s savdskim vladarjem, ki mu je zanikal, da bi kaj vedel o Hašokdžiju.

Pompeo je medtem novinarjem v Beli hiši po vrnitvi iz Savdske Arabije in Turčije dejal, da je predsedniku Trumpu povedal, da bi morali savdskim oblastem dati še nekaj dni časa, da končajo preiskavo, preden bi ZDA odločile, kako bodo ukrepale proti svoji zaveznici. Dodal je, da so v Riadu zagotovili "celovito in podrobno preiskavo vseh dejstev".

Washington Post zahteva tudi, da morajo, dokler ne bo razkrita resnica o Hašokdžijevi usodi, ameriška podjetja prekiniti posle z režimom, ameriški kongres pa naj ustavi vso 110 milijard dolarjev vredno prodajo orožja. Savdski prestolonaslednik ima naslednji teden veliko mednarodno investicijsko konferenco, znano kot Davos v puščavi – na kateri pa ob dogajanju visoki predstavniki odpovedujejo udeležbo.

Udeležbo je zdaj odpovedal tudi ameriški finančni minister Steven Mnuchin, ki se je za to odločil po pogovoru s Trumpom in Pompeom. Udeležbo so odpovedali tudi britanski minister za mednarodno trgovino Liam Fox, francoski minister za gospodarstvo Bruno Le Maire ter nizozemski finančni minister Wopke Hoekstra – Nizozemska je medtem odpovedala tudi decembrski obisk gospodarske delegacije v Savdski Arabiji. V sredo se je za to odločila tudi direktorica Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Christine Lagarde.

Hašokdži o cenzuri medijev v arabskem svetu
Washington Post je posmrtno objavil še zadnjo kolumno Hašokdžija, v kateri piše o pomenu svobode medijev v arabskem svetu. "Arabski svet se spoprijema s svojo različico železne zavese, ki pa je niso vsilili zunanji akterji, ampak domače sile, ki se bojujejo za oblast," je zapisal in pozval k vzpostavitvi neodvisnega mednarodnega foruma, ki bi tamkajšnje prebivalce v njihovih jezikih obveščal o dogodkih v svetu.

Hašokdžija, kritika savdskega režima, so nazadnje videli živega na posnetku varnostne kamere 2. oktobra, ko je vstopil v prostore savdskega konzulata v Carigradu, da si uredi papirje za poroko. Turški časopis Yeni Safrak poroča o posnetku zaslišanja in mučenja v konzulatu, na katerem naj bi se slišalo, kako Hašokdžiju režejo prste in ga na koncu obglavijo.

Savdski konzul Mohamed Al Otajbi naj bi – glede na posnetek, na katerega se sklicuje turški časopis – mučiteljem naročil, naj to storijo zunaj konzulata, ker ga bodo spravili v težave. Eden izmed mučiteljev mu odvrne, naj utihne, če želi ostati živ po vrnitvi v domovino.

Morilci Salmanovi osebni stražarji?
Turški časopis Sabah je zdaj objavil fotografije varnostnih kamer, na katerih je med vstopom v prostore konzulata 2. oktobra zjutraj videti Maherja Abdulaziza Mutreba. Pozneje so ga varnostne kamere ujele še na ulici pred 200 metrov oddaljeno rezidenco konzula Al Otajbija.

Middle East Eye poroča, da je Mutreb vodja skupine 15 moških, ki naj bi ubila Hašokdžija. Moški so se 2. oktobra zjutraj nastanili v dveh hotelih blizu konzulata. 13 ljudi iz skupine je Turčijo na dveh zasebnih poletih zapustilo še isti večer, preostala dvojica pa zjutraj naslednji dan. Mutreb in še en moški iz skupine naj bi potovala z diplomatskimi potnimi listi.

Sedmerica izmed 15-članske skupine naj bi bili pripadniki posebnih varnostnih sil princa Salmana oziroma njegovih telesnih stražarjev, ki so jih ob princu videli na obiskih v Španiji, Franciji in Združenem kraljestvu.

Specialist za obdukcije glavni mučitelj?
Umor in mučenje naj bi izvedel nekdanji visoki uslužbenec notranjega ministrstva ter specialist za obdukcije, doktor Salah Muhamed Al Tubajgi, vodja forenzične medicine na oddelku savdskih varnostnih sil – zaradi česar New York Times sumi, da je bil umor načrtovan. Al Tubajgi naj bi glede na zvočne posnetke pred mučenjem Hašokdžija soudeležencem dejal, naj si med mučenjem nadenejo slušalke in poslušajo glasbo.

Turška policija je v sredo preiskala rezidenco savdskega konzula Al Otajbija, ki je že v torek odletel v Riad. Ankara vztraja, da ga niso izgnali. Že v ponedeljek so turški preiskovalci preiskali prostore konzulata in predsednik Recep Tayyip Erdogan je dejal, da so našli strupene snovi, ki so bile sveže prebarvane. Številni ameriški mediji na podlagi neimenovanih virov poročajo, da naj bi Savdska Arabija vse skupaj skušala prikazati kot spodletelo zaslišanje Hašokdžija in navidezno kaznovala enega ali dva odgovorna.

Washington Post objavil zadnjo kolumno Hašokdžija