Sierra Leone je ena od najbolj prizadetih držav. Foto: EPA
Sierra Leone je ena od najbolj prizadetih držav. Foto: EPA

Ganski predsednik John Mahama, ki je trenutno na čelu zahodnoafriške gospodarske skupnosti Ecowas, je sporočil, da so v treh zaradi ebole najbolj prizadetih državah - Liberiji, Sierri Leone in Gvineji - že postavili centre za oskrbo okuženih, vendar je ob tem pozval k primerni koordinaciji, da ne bi prihajalo do podvajanja nalog.

Svetovni program za hrano (WFP) je v omenjene tri države po zračnem mostu začel dostavljati humanitarno pomoč. "Tja prihajajo vozila, motorji in druga prevozna sredstva. Dobavljamo več zaščitne opreme," je povedal Mahama in opozoril pred prehitrim ustanavljanjem centrov za oskrbo, če ni prostovoljcev in zdravstvenih delavcev, ki bi delali v njih.

Sam je še dejal, da bi se morale druge zahodnoafriške države učiti od Nigerije, ki je v ponedeljek razglasila, da je postala država brez ebole, potem ko že šest tednov niso imeli novega primera okužbe z virusom. Pred tednom dni je Senegal razglasil, da je ustavil epidemijo ebole.

EU s svojim koordinatorjem
O odzivu na ebolo so v ponedeljek zvečer razpravljali tudi zunanji ministri Evropske unije, ki so se dogovorili za imenovanje posebnega koordinatorja EU-ja za boj proti virusu. Slovenski zunanji minister Karl Erjavec je sporočil, da so se dogovorili za skupno sprejemanje potrebnih ukrepov.

Evropski ministri so se strinjali, da "epidemija ebole zadeva vse nas" in da ne gre samo za problem omenjenih držav. "Čeprav se zdi oddaljeno, lahko ta epidemija, če se bo širila, prizadene tudi Evropsko unijo, čeprav so zdaj ocene, da ni velike možnosti za širitev virusa v Evropski uniji," je še dejal Erjavec.