Namesto da bi odhajali, v Irak prihajajo še novi ameriški vojaki. Foto: EPA
Namesto da bi odhajali, v Irak prihajajo še novi ameriški vojaki. Foto: EPA
Tommy Franks in George Bush
Ameriški predsednik je generala Tommyja Franksa leta 2004 zaradi njegovih zaslug odlikoval z medaljo svobode. Foto: EPA
Iraški vojak
Iraških vojakov je še vedno premalo in so tudi preslabo izurjeni, da bi lahko v kratkem času skrbeli za nadzor v državi. Foto: EPA

Optimistično poročilo je avgusta leta 2002, pol leta pred napadom na Irak, pripravil vrh ameriške vojske, ki je predvideval, da bo štiri leta po strmoglavljenju Sadama Huseina Irak demokratična in stabilna država pod vodstvom proameriške vlade, poroča New York Times.

V poročilu piše, da se bodo spopadi končali v treh mesecih, nato bo sledilo 18 do 24 mesecev za "okrevanje", v 45 mesecih po napadu pa naj bi iz Iraka odšla večina ameriških vojakov. Takrat naj bi za red in mir v državi v celoti skrbele iraške sile.

Diapozitive z omenjenim poročilom je prejšnji mesec pridobil Nacionalni varnostni arhiv (NSA), neodvisni raziskovalni inštitut pri univerzi George Washington, in ga objavil na svoji spletni strani. NSA je za poročilo zaprosil že leta 2004 v skaladu z zakonom o prostem dostopu do informacij.

Iraški vojaki preslišali poziv ZDA
ZDA so domnevale, da se bodo po invaziji iraški vojaki odzvali na ameriške pozive in ostali v vojašnicah, nato pa pomagali ameriškim silam pri zagotavljanju varnosti. Namesto, da bi ostali v vojašnicah so se iraški vojaki kmalu po začetku vojne razbežali, vendar so ZDA vseeno domnevale, da jih bodo lahko hitro vpoklicale nazaj. Tu je naredil napako ameriški civilni upravitelj Iraka Paul Bremer, ki je maja leta 2003 razpustil iraško vojsko.

Tudi orožja niso našli
Ameriški general Tommy Franks in njegovi sodelavci so poročilo pripravili še preden je predsednik George Bush septembra leta 2002 v Združenih narodih govoril o iraškem orožju za množično uničevanje, ki predstavlja grožnjo mednarodni varnosti.

Orožja za množično uničevanje, ki je bilo glavni vzrok za napad na Irak, Američani nikoli niso našli, vendar je Bush vseeno prepričan, da je bil napad dobra ideja, saj so se znebili diktatorja in v državo pripeljali demokracijo.

Vojaki še kar prihajajo v Irak
Skoraj štiri leta po napadu je v Iraku okoli 132.000 ameriških vojakov, prihaja pa še dodatnih 21.500 vojakov, ki bodo pomagali ustaviti vse hujše nasilje, še posebej v Bagdadu. Stabilnost države je pod močnim vprašajem, saj Iraku zardi naraščajočega nasilja med suniti in šiiti grozi tudi državljanska vojna.

G. V.