Gospodarska rast v ZDA je po mnenju predsednika ameriške centralne banke počasna predvsem zaradi zadnje velike krize, ki je bila med letoma 2008 in 2009. Foto: BoBo
Gospodarska rast v ZDA je po mnenju predsednika ameriške centralne banke počasna predvsem zaradi zadnje velike krize, ki je bila med letoma 2008 in 2009. Foto: BoBo

Januarja naslednje leto bodo v ZDA nehale veljati davčne olajšave za srednji in višji sloj, ki so bile sprejete še pod Bushevo administracijo, prav tako pa se bodo začeli samodejno izvajati proračunski varčevalni ukrepi.

Brez dogovora o zmanjšanju državnega primanjkljaja, višjih davkov in sprejetih varčevalnih ukrepov pa bi ameriško gospodarstvo lahko znova zazibali v recesijo.

Novi davčni prilivi za proračunsko stabilnost
Predsednik ameriške centralne banke Ben Bernanke Bernanke je zato opozoril, da centralna banka ne bo mogla preprečiti nevarnosti padca ameriškega gospodarstva v novo recesijo. "Če bo dogovor o davkih in porabi sprejet, potem ne bo prišlo do nenadnega ekonomskega šoka. Brezposelnost se bo znižala, gospodarska rast pa se bo utrdila," je dejal v nastopu pred newyorškim Ekonomskim klubom.
Z novimi davčnimi prilivi bo gospodarstvo prispevalo k zmanjšanju proračunskega primanjkljaja, to pa k dolgoročni proračunski stabilnosti. Bernanke je dejal, da nezanesljivost glede fiskalnega prepada omejuje porabo potrošnikov in podjetij ter investicije.

Poziv k dvigu dovoljene meje zadolževanja
Predsednik ameriške centralne banke je ob tem pozval kongres, da ponovno dvigne dovoljeno mejo zadolževanja države. Nova meja, ki je bila določena s pogajanji leta 2011, naj bi bila spet dosežena decembra. Za Bernankeja je trenutno najpomembneje spodbujanje nadaljnje gospodarske rasti, proračunska podoba pa se lahko uredi na daljši rok.

Gospodarska rast je, po njegovih besedah, počasna zaradi resnosti zadnje velike krize v letu 2008 in 2009. Stopnja brezposelnosti je "nenormalno" visoka, vendar se bo znižala, a le če bosta kongres in administracija opravila svojo nalogo.