Flamenko je neločljivo povezan z zgodovino Španije in predstavlja velik in pomemben del njene kulturne dediščine. Foto: Reuters
Flamenko je neločljivo povezan z zgodovino Španije in predstavlja velik in pomemben del njene kulturne dediščine. Foto: Reuters
La Furia Roja
Španska La Furia Roja je na letošnje svetovno prvenstvo prišla kot favorit. Jim bo uspelo zadovoljiti pričakovanja in resnično odnesti še svetovno krono? Foto: EPA
Raul
Raul je nogometaš, ki je za reprezentanco dosegel največ zadetkov. Od reprezentančnih nastopov se je poslovil leta 2006, še vedno pa igra za Real Madrid. Foto: EPA
Bikoborbe
Tudi bikoborbe so neločljiv del španske zgodovine, o katerih se kreše tudi največ mnenj. Nekateri so prepričani, da gre za mučenje živali, drugi pa, da gre za kulturno dediščino. Foto: EPA

Povprečni turist si Španijo predstavlja kot državo, ki je posejana s kilometri prelepih plaž, da plesalci flamenka na vsakem koraku plešejo in ploskajo s kastanjetami, predstavljajo si bikoborce, ki plešejo svoj bojni ples v bikoborskih arenah, množice turistov pa se oblizujejo nad svojimi paellami in nazdravljajo s kozarci sangrie. A stran od teh klišejskih podob, Španija ponuja mnogo mnogo več, saj je to strastna država s svojevrstno magijo, ki te skoraj mora začarati.

Zelene gore, ki se zlijejo v Atlantik na severu, ponosni in samotni gradovi ter srednjeveška mesteca v notranjosti države, bele hišice in islamska meglica v magični Andaluziji, mogočne gore Sierra Nevade ter keltska glasba Kantabrije, Asturije in Galicije. Vse to je Španija. Od rimskih izkopanin do muslimanskih palač, prek baročnih katedral in modernih zgradb, Španija predstavlja zaklad umetniških in arhitekturnih presežkov. V več kot 30 letih demokracije in hitrega gospodarskega razvoja so se španska mesta okitila z bleščečimi okraski, španski in mednarodni arhitekti pa so pustili svoj pečat na stavbah v Barceloni, Bilbau, Madridu in drugih mestih.

Veselje do hrane, pijače, življenja in nogometa
Za Španijo velja, da veselje do življenja ustvarja intenzivno in hedonistično vzdušje po vseh večjih in manjših mestih te države na iberskem polotoku. Če Španci kaj ljubijo, je to hrana, pijača in življenje, pa naj bo to ob tapasih in dobrem vinu v Madridu, na jugu države ali v severni Baskiji. Zanimiv podatek je, da Španci zapravijo več denarja za hrano na prebivalca kot kateri koli drug narod v Evropi.

A Španija je tudi nogometna velesila. Igra z žogo je španska prostočasna dejavnost številka tri, takoj po zabavi in siesti. Špansko klubsko prvenstvo La Liga je eden do stebrov svetovnega nogometa in eno najbolj spremljanih prvenstev. In Španci, ki igrajo v tej ligi, se trudijo, da ves svoj talent, kadar le imajo priložnost, prenesejo tudi v nacionalno ekipo. Polotok s 47 milijoni prebivalcev, kjer se je rodilo že na stotine nogometnih zvezd, letos velja za favorita. Jim bo uspelo, da se bodo po evropskem povzpeli še na svetovni vrh?

Deset stvari, ki jih morate vedeti o španski reprezentanci
10. Vzdevki španske reprezentance so La Furia Roja (rdeča furia), La Roja (rdeči) in La Selección (selekcija). Najbolj priljubljen je seveda La Furia Roja, saj izžareva več energije kot drugi.

9. Španska reprezentanca se je na svetovnih prvenstvih prvič predstavila leta 1934 v Italiji, kjer so v četrtini finala z 1:0 izgubili proti Italiji.

8. Španska reprezentanca je že dvakrat zmagala na evropskih prvenstvih. Leta 1964 so z 2:1 doma premagali Sovjetsko zvezo. Ironično, na prvenstvu leta 1960 je diktator Franco svoje moštvo prisilil, da so se umaknili s tekmovanja, kjer bi se morali pomeriti prav s Sovjetsko zvezo, na naslednjem prvenstvu, pred domačim občinstvom, pa jim je dovolil, da igrajo. In so zmagali. Zmaga fašistične Španije nad komunistično Sovjetsko zvezo.

Drugič so Španci zmago odnesli na evropskem prvenstvu leta 2008 v Avstriji in Švici. La Furia Roja je takrat prikazala izjemno igro, se skozi prvenstvo prebila brez enega samega poraza, v finalu pa so z 1:0 porazili še nemško četo. S tako igro so nadaljevali še naprej, zato se od njih pričakuje, da bodo tako igrali tudi tokrat. Jim bo uspelo osvojiti še svetovni vrh?

7. Selektor španske vrste je Vicente del Bosque. Nekdanji branilec nacionalne reprezentance med letoma 1975 in 1980 je dolga leta igral za največje svetovne klube. Kot odličen trener se je uveljavil, ko je štiri leta vodil madridski kraljevi klub Real Madrid in jih popeljal do dveh zmagoslavij v Ligi prvakov, dveh naslovov španskih prvakov in drugih lovorik. Od leta 2008, odkar vodi špansko četo, svoje uspehe le še stopnjuje. Morda je prav on tisti, ki bo Špancem priboril manjkajočo lovoriko.

6. Kapetan španske reprezentance je Iker Casillas. Kot vratar za nacionalno reprezentanco brani že od leta 2000, njegov matični klub pa je Real Madrid. Iker Casillas nadzira eno največjih nogometnih renesans njegove države, za katero številni upajo, da se bo nadaljevala in nadaljevala.

5. Raúl González, bolj poznan preprosto kot Raúl, je za špansko reprezentanco dosegel največ zadetkov. Prava legenda svetovnega nogometa še vedno igra za Real Madrid (kjer igra že vso svojo kariero), njegovi reprezentančni dnevi pa so se končali leta 2006, čeprav bi bil sam pripravljen še kdaj obleči nacionalni dres. Kot trikratni zmagovalec Lige prvakov je tudi najboljši strelec omenjene lige.

4. Največ nastopov za špansko zbrano vrsto ima Andoni Zubizarreta, kar 126. Svetovno znani vratar je branil v zbrani vrsti, ki se je kar štirikrat zapored uvrstila na svetovna prvenstva med letoma 1985 in 1998. Njegov najslabši trenutek se je zgodil na svetovnem prvenstvu v Franciji leta 1998, ko je sam sebi zadal gol proti Nigeriji, kar je vodilo v izključitev Španije iz svetovnega prvenstva. Lahko si predstavljate, da s tem ni bilo lahko živeti.

3. Pred svetovnim prvenstvom je FIFA Španijo uvrstila na prvo mesto svetovne lestvice. To je prvič v zgodovini, da je prvo mesto na svetu zasedla reprezentanca, ki še ni osvojila svetovne trofeje. Nositi številko ena ni lahka naloga, a morda bodo Španci prav letos upravičili ta svoj ugled.

2. Najboljši rezultat Španije na svetovnih prvenstvih je bilo četrto mesto leta 1950. Ker je to že zelo daleč, od Špancev ne pričakujemo nič manj, kot da bodo izjemno motivirani in tako napadali sam vrh.

1. Španija je bila pred prvenstvom neporažena v rekordnih 35 zaporednih tekmah med letoma 2007 in 2009. Tako so izenačili brazilski rekord, ki so ga ti dosegli med letoma 1993 in 1996. Na prvi tekmi prvenstva proti Švici so ta niz sicer prekinili, a morda jim je ravno ta poraz vlil novega poguma in odločenosti, da bodo z letošnjim prvenstvom začeli novo obdobje španskega nogometa. Da vidimo, če jim bo uspelo.