Turisti so se lani trumoma zgrnili nad London. Foto: Reuters
Turisti so se lani trumoma zgrnili nad London. Foto: Reuters
Dediščina olimpijskih iger 2012 je bila lani še živa. Foto: Reuters
Dolge vrste pred pariško katedralo Notre Dame. Foto: Reuters
Francozi trdijo, da je smešno misliti, da lahko London premaga Pariz. Foto: Reuters

Sodeč po podatkih britanskega statističnega urada, je med julijem in septembrom 2013 London obiskalo rekordnih 4,9 milijona ljudi, kar je kar za 20 odstotkov več v primerjavi z istim obdobjem leta 2012, ko je London gostil olimpijske igre. In v prvih devetih mesecih leta 2013 so v britanski prestolnici našteli 12,8 milijona turistov, kar je za 12 odstotkov več v primerjavi s predlanskim letom.

Številke so jasne, je menil glavni mestni promocijski urad, London and Partners, in proglasil, da je London "na dobri poti, da v enem letu sprejme več kot 16 milijonov obiskovalcev". To je bilo dovolj za namige, da je London vrgel Pariz s prestola najbolj obiskanega mesta na svetu. Prestolnici si sicer nenehno podajata štafeto na prvem mestu najrazličnejših "naj" seznamov in po podatkih MasterCard Global Destinations Cities Indexa, ki jih povzema CNN, je London s 16,9 milijona obiskovalcev za las ugnal Pariz.
"Najboljše mesto na svetu"
Za londonskega župana Borisa Johnsona statistika samo še dodatno izpostavlja očitno: "Te izjemne številke dokazujejo, da je London brez vsakršnega dvoma najboljše mesto na svetu. S toliko zanimivimi muzeji, najboljšo gledališko sceno na svetu, več zelenih prostorov kot katero koli drugo evropsko mesto, številnimi vrhunskimi športnimi prizorišči in nizko stopnjo kriminala ni čudnega, da se ljudje z vsega sveta zgrinjajo v London v rekordnih številkah."

K porastu turistov je po navedbah CNN-a med drugim pripomoglo dolgo, vroče poletje, wimbledonska zmaga Andyja Murrayja, rojstvo princa Georgea in gledališke uspešnice v West Endu, pa tudi dediščina olimpijskih iger iz leta 2012. Najbolj obiskane londonske atrakcije, kot sta Tower of London in katedrala svetega Pavla, poročajo o "vrtoglavih" poletnih številkah, saj je samo katedralo med majem in avgustom obiskalo 353.463 obiskovalcev, kar je za 50 odstotkov več kot leto poprej.
Umazan boj
Je pa zanimivo, poroča CNN, da je bil vir, ki je prvi navajal podatke o zmagi Londona nad Parizom - francoski. V članku z naslovom "London vrgel s prestola Pariz", konservativni francoski časnik Le Figaro postreže s projekcijami 15,9 milijona obiskovalcev za Pariz in 16 milijonov za London. Primerjavo je izkoristila pariška desničarska županska kandidatka Nathalie Kosciusko-Morizet, ki je izjavila, da številke kažejo, da se je pariška socialistična administracija mestu izneverila.

Podžupanja iz vrst omenjenih socialistov, Anne Hidalgo, je take obtožbe zavrnila kot "udrihanje po Parizu" in postregla s svojimi podatki, po katerih je Pariz po turistični privlačnosti še vedno pred Londonom. "London je v mnogih ozirih zgolj predmestje precej privlačnejšega Pariza," je dejala. "Hočeš nočeš, London je morda res pritegnil več obiskovalcev v času olimpijskih iger, a Pariz ostaja turistična destinacija številka 1, tudi če vključimo zgolj tuje obiskovalce, in ne domačih."
Hidalgova meni, da se London baha s svojimi kakovostmi in je pri tem celo varljiv, medtem ko so Francozi pri svojih ocenah "racionalni": "London se prodaja agresivno in pri tem nemalokrat resnico raztegne. Mi smo precej racionalnejši pri svojih ocenah pariških vrlin."

Ramsayjev argument: londonski kari
Leta 2012 je širši Pariz obiskalo 29 milijonov domačih in tujih turistov, desetkrat večji London pa zgolj 27,6 milijona, navaja Hidalgova. In medtem ko so Parižani "očitno" intelektualno superiorni Londončanom, se prebivalci francoske prestolnice lahko včasih zdijo arogantni, priznava podžupanja. "Lahko bi bili malce prijaznejši. Pogosto govorim ljudem, da se morajo več smejati. Saj jih nič ne stane."

London and Partners se na pariške protiargumente požvižgajo in so za zadnjo videokampanjo "The London Story" angažirali znane Londončane, ki razkrivajo, kaj jim je na mestu najbolj všeč. In očitno ima London tudi boljšo kulinariko in modo kot Pariz, kar se zdi kot dodatna klofuta za Francoze.
"Nič ne premaga dobrega londonskega karija. Bil sem v Indiji, a se mi zdijo kariji na Brick Lane boljši. In ne gre samo za karije. Nikjer na svetu se ne je boljše kot v Londonu," trdi zvezdniški kuharski mojster Gordon Ramsay. Modna ikona 60. let, Twiggy, pa: "Kar je najboljše pri Londonu, je nakupovanje. Katero dekle ne mara nakupovanja? London je najboljši - vedno smo bili najboljši v modi."