Med Evropejci morda vlada napačno prepričanje, da je na brazilskih plažah veliko nudizma. Resnica je, da je le nekaj plaž namenjenih nudistom, na drugih pa dekleta burijo domišljijo z bikiniji. Foto:
Med Evropejci morda vlada napačno prepričanje, da je na brazilskih plažah veliko nudizma. Resnica je, da je le nekaj plaž namenjenih nudistom, na drugih pa dekleta burijo domišljijo z bikiniji. Foto:
TV-postaja Travel Channel je brazilsko Ipanemo razglasila za najbolj 'seksi' plažo na svetu.

To, poleg komaj vidnih bikinijev na zagorelih ženskih telesih, je glavni čar južnoameriških plaž. Kar predstavljajte si, kaj vam pride na misel ob omembi morda najbolj znane plaže na tej celini, brazilske Copacabane ... Salsa, odbojka na mivki, gneča, predvsem pa "parada" temnolask z napetimi ritkami in bujnimi oprsji.

Plaža, ki je mnogo več kot le to
"Če na krasni plaži ne želite samo ležati, ampak se tudi zabavati in spoznavati ljudi in različne kulture, potem je Južna Amerika prava za vas," je dejal prebivalec Rio de Janeira. Brez dvoma drži, da je latinosvet oblikoval prav poseben "način življenja na plaži", ki je postal poznan po vsem svetu. Pri tem je najbolj znana predvsem Brazilija. Za Brazilce plaža ni le kraj za rekreacijo ali oddih, ampak predstavlja način življenja, ki je globoko zakoreninjen v njihovi kulturi.

Skoraj vsa celina - plaža
Kljub temu pa tujci ne bi "drli" na Ipanemo, Copacabano ali urugvajske plaže, če jih ne bi krasila še ena stvar - čudovito naravno okolje, palme in gore, ki obkrožajo pas ob morju. Poleg tega je voda precej topla skozi vse leto, z izjemo južnih delov Čila in Argentine.

Čeprav je po večkilometrskih belih plažah s turkizno vodo in kipečim dogajanjem razvpita predvsem Brazilija, urugvajska obala po lepoti zaostaja le malo. Njihovo ime je v svet ponesla predvsem plaža Punta del Este, na katero so se hodili razvajat tako John F. Kenendy kot premožni Argentinci, ki so iskali raj na drugi strani izliva Rio de la Plata. Proti severu se z čudovitimi plažami in seksi mladenkami na njih ponašata tudi Kolumbija in Venezuela, turisti pa počasi odkrivajo tudi obalne čare Ekvadorja, Peruja in severnega dela Čila.

A. P.