Foto: AP
Foto: AP

Primer, ki je odmeval lani konec leta, je razburil mnoge in znova osvetlil vprašanje zasebnosti pri uporabi t. i. tehnologij stvari ali tehnologij medmrežja (ang. Internet of Thing, IoT), od pametnih ur, telefonov, zvočnikov, hladilnikov, pralnih strojev, žarnic, varnostnih naprav do Amazonove domače pomočnice Alexe in zvočnika Echo, Googlovega osebnega Asistenta in Applovega programa za pametne telefone Siri, t. i. naprav umetne inteligence (AI), brez katerih si danes nekateri več ne predstavljajo svojega življenja.

Z medmrežjem se vsako sekundo poveže 127 novih pametnih naprav.

.

A našteti primeri so le kaplja v morju v poplavi tovrstnih pametnih naprav, ki so del najhitreje rastoče panoge informatike z napovedano rastjo 21 odstotkov letno do 2023. Za znanstveno fantastiko v naših domovih in vsakdanjiku je zadostna le brezžična medmrežna povezava (wi-fi) in Alexa nam lahko na govorni ukaz pove vremensko napoved, predlaga dober recept za kosilo in namesto nas kupuje, na Amazonu, seveda. Pametni hladilnik pa nas po telefonu opozori, katera hrana nam manjka v hladilni napravi, ko gremo mimo trgovine.

Čez pet let že 64 milijard pametnih naprav

Vsako sekundo se na medmrežje poveže 127 novih naprav. Foto: Pixabay
Vsako sekundo se na medmrežje poveže 127 novih naprav. Foto: Pixabay

Napovedi za trg IoT-ja in AI-ja so naravnost brutalne. Do leta 2025 jih bo več kot 64 milijard (omenja se tudi število 75 milijard), pri čemer je bila njihova vrednost lani ocenjena na 1,7 bilijona dolarjev, piše Business Insider. Te nepredstavljive številke so povezane s prav tako nepredstavljivim podatkom, da se z medmrežjem vsako sekundo poveže 127 novih pametnih naprav.

Prostoročno glasovno ukazovanje za zdaj še prestiž

Zgoraj omenjeni primer Ringa je le še eden v vrsti, ki sledi seriji škandalov, od spremljanja lokacijskih podatkov uporabnikov prenosnih telefonov do incidenta z zvočnikom Echo, ki je zasebni pogovor nekega para predvajal nekaterim njunim stikom v imeniku. "Zlorabe resnih ranljivosti v samih kamerah ali pametnih pomočnikih za zdaj niso pogoste, zato je problematika podobne sorte kot splošna izpostavljenost virusom, prevaram in drugim nevarnostim na spletu," meni poznavalec tematike Jurij Kristan, sicer pisec portala slo-tech, ki spomni, da je z laserjem mogoče tudi prelisičiti domače naprave, kot sta Alexa in Google Home, saj lahko tresljaje laserja zamenjajo za tresljaje človeškega glasu. V spodnjem videoposnetku si lahko ogledate, kako so z laserjem prelisičili Google Home, ki je "vsiljivcem" odprl vrata.

Prostoročno glasovno ukazovanje vsekakor ima določeno dodano vrednost, kljub temu pa je za zdaj to še bolj prestiž kot pa življenjsko pomemben element, zato se tisti, ki vihamo nos nad varnostnimi tveganji, tem napravam za zdaj zlahka odrečemo (…) Ob tem ne gre prezreti, da je položaj v Sloveniji precej specifičen, saj se z nobenim od asistentov ni mogoče pogovarjati v slovenščini in se verjetno še dolgo časa ne bo, kar omeji uporabnost, še posebno pri starejših osebah,” še pojasni sogovornik.

Neznanec osemletno deklico nadlegoval prek hišnega zvonca

A vrnimo se k Alyssi LeMay. Njeni starši so se odločili za nakup Amazonovega pametnega brezžičnega hišnega zvonca z videokamero Ring (sodobna različica domofona), ki se preprosto namesti ob vhodna vrata, dogajanju pred domačim pragom pa lahko sledimo v aplikaciji Sosedje (Neighbors) na pametnem telefonu, tudi ko nas ni doma.

Alyssa je v svoji sobici, ki si jo deli še z dvema sestrama, vedela, da jo nekdo opazuje, saj je na Ringu gorela modra lučka. To bi lahko bila tudi njena mama, znanstvenica na področju medicinskih raziskav, ki pogosto dela tudi pozno v noč. "Moja mlajša štiriletnica ima zdravstvene težave. Imela je več napadov, jaz pa ne morem biti vseskozi ob njej. Ko delam in se moj otroček zbudi, jo lahko pomirim: ‘Hej, rada te imam, pojdi spet spat’, in sploh ne ve, da me ni tam," je v svoj zagovor dejala 27-letna mati štirih otrok, ki se danes počuti "neumno", da je brezžični zvonec z videokamero namestila v otroško sobo, a doda, da je o njem od prijateljev in sosedov slišala le pohvale.

Deklica je stala v sobi, ko jo je neznani glas ogovarjal deset minut in predvajal glasbo: "Sem tvoj najboljši prijatelj. Lahko razmečeš sobo, razbiješ televizor. Lahko narediš, kar koli." Pri tem jo je spodbujal k izgovoru rasistične besede, s katero v ZDA označujejo temnopolte prebivalce ‘ni**er’. "Sem Božiček," jo je skušal prepričati glas. Deklica je k ušesu prislonila igrače, saj ni vedela, od kod prihaja zvok. Potem je vprašala: "Mami? Kdo je to?" in prestrašeno zbežala iz sobe.

Da je nekaj narobe, je prvi opazil oče, ki je mislil, da je bila morda vse skupaj potegavščina. Družina je uporabljala Ring štiri dni, v vsem tem času je imel neznani storilec dostop do vpogleda v njihov vsakdan. Dogodek družine iz ameriške zvezne države Misisipi ni osamljen primer. Nedavno je NBC 2 poročal o družini Brown, katere sina je neznani vsiljivec prek Ringa označil za “pavijana”, pa otroka v sobi sploh ni bilo, kar pomeni, da je bila družina opazovana daljše časovno obdobje ...

Ernie Field je kot nagrado zadel hišni zvonec z videom Ring. Za njegovo uporabo si je seveda moral naložiti aplikacijo. Kot pravi, zdaj na svoj telefon dobiva obvestila, ko gre mimo njegove hiše avtomobil in 30-sekundni videoposnetek, ko se njegova hči vrne iz šole. Foto: AP
Ernie Field je kot nagrado zadel hišni zvonec z videom Ring. Za njegovo uporabo si je seveda moral naložiti aplikacijo. Kot pravi, zdaj na svoj telefon dobiva obvestila, ko gre mimo njegove hiše avtomobil in 30-sekundni videoposnetek, ko se njegova hči vrne iz šole. Foto: AP

"Za normalno rabo moderne tehnologije se mora danes vsak, hočeš nočeš, naučiti vsaj nekaterih osnovnih varnostnih praks. Brez tega pač tvegamo, da nam bodo vdrli v kamero in gledali v spalnice ali prek nigerijskega "princa" izpraznili denarnico," opozarja Jurij Kristan. Nobene od omenjenih družin ni imela dodatne dvostopenjske avtentikacije, ki bi jo pravzaprav moral imeti nameščeno vsak med nami na svojem prenosnem telefonu. Čeprav lahko zvonec Ring tudi slovenski potrošniki kupimo na Amazonu, pa je aplikacija Neigbors za zdaj na voljo le za trg ZDA.

Sosedje, aplikacija za varnejše soseske

Aplikacija Ring namreč deluje oziroma je bila razvita zato, da bi vzpostavili varnejše soseske, a kot se je izkazalo, neposredni vdori v napravo niso edina težava, ki pesti Amazon, saj se v zvezi z Ringom pojavlja tudi zaskrbljenost glede vzpostavitve mreže državnega nadzora uporabnikov Amazonove storitve kot tudi kriminalizacije določenih družbenih skupin.

Poleg tega da z Ringom oziroma aplikacijo Sosedje lahko vsak z gledanjem, pogovorom in snemanjem nadzira stanje pred lastnim pragom, ima hkrati vpogled tudi v javno deljene videoposnetke drugih uporabnikov v aplikaciji na razdalji osem kilometrov (pet milj). Nekaj podobnega so prikazali v risanki Addamsovi, ko so stanovalci z nepremičninsko agentko Margaux Needler, ki jih je sicer v svoji skriti sobi nadzorovala in manipulirala, prek aplikacije komunicirali o dogodkih v svoji idilični okolici, ki jo je zmotila ‘čudaška družina’.

Takole je videti videoposnetek v aplikaciji Sosedje. Nekdo je objavil posnetek in objavil:
Takole je videti videoposnetek v aplikaciji Sosedje. Nekdo je objavil posnetek in objavil: "Moški na mojem dvorišču". Foto: AP

Aplikacija, ki umetno vzbuja družbeni strah

Uporabniki se lahko odločijo za različne letne pakete, od najpreprostejšega, ki stane nekaj deset dolarjev in omogoča shranjevanje in delitev posnetkov, do polnega paketa za profesionalni nadzor. Aplikacija naj bi imela tudi moderatorje, ki odstranjujejo morebitne rasistične objave. A kot je pokazala raziskava portala Vice, je profiliranja na podlagi rase veliko več, kot bi pričakovali.

V neki soseski v Brooklynu je bila namreč večina prijav ‘sumljivcev’ temnopoltih ljudi. "Sosedje je ena od mnogih priljubljenih družbenih aplikacij, ki temelji na vzbujanju strahu, z osredotočenostjo na kriminal pa v ljudeh vzbuja napačno percepcijo, da je stopnja kriminala višja, čeprav je trenutno na najnižji ravni v zadnjem desetletju," je na strani vox.com zapisala avtorica članka o Amazonovem Ringu in ustvarjanju nadzorne mreže s hišnim zvoncem Rani Molla.

Amazon pod nadzorom tudi dostavljavce in ukradene pakete

Foto: AP
Foto: AP

Seveda pa je Ring priročen tudi za sam Amazon, monopolističnega spletnega velikana, ki ima težave s plačevanjem davkov in očitki slabega ravnanja z zaposlenimi, saj je tako zmanjšal možnost kraje hišnih dostav izdelkov, kupljenih na njihovi spletni strani. Ring, ki ga je Amazon kupil leta 2018 za 839 milijonov dolarjev, naj bi uporabljalo milijon uporabnikov po vsem svetu, točne številke sicer ne želijo razkriti.

A v praksi je šel Ring korak naprej, saj sodeluje tudi z lokalnimi gasilci in organi pregona, ki jim uporabniki lahko po lastni volji posredujejo posnetke nepridipravov. Kot je poročal Vice, pa naj bi Amazon zašel v sivo polje, saj naj bi izobraževal policijo, kako lahko dobi od porabnikov posnetke brez naloga. Portal Gizmodo je v reportaži ugotovil, da ima policija tudi zemljevid uporabe Ringa, ki lahko zaradi pripete geografske koordinate navede točen naslov oziroma lokacijo naprave.

Aktivni organi pregona v ZDA, ki uporabljajo aplikacijo Sosedje. Foto: Google Maps
Aktivni organi pregona v ZDA, ki uporabljajo aplikacijo Sosedje. Foto: Google Maps

Rani Molla navaja, da je bilo januarja letos v ZDA že 770 sklenjenih partnerstev med Ringom in policijo (avgusta lani 400). Vice je v obsežni tričlanski reportaži navedel, da naj bi Ring policiji organiziral celo zabave in jih zalagal z brezplačnimi videokamerami, spet drugim naj bi dajal popuste pri nabavi, kar je seveda predmet nelojalne konkurence.

"Podatki so nesporno postali moderna oblika nafte oziroma "surovina", ki poganja zahodna gospodarstva. To pomeni, da so informacijski velikani danes na vrhu ekonomske lestvice, s tem pa vihtijo ogromno moč in vpliv (...) Ali kot so se konec leta izrazili pri Wiredu – idealistični kult tehnoloških vizionarjev v srajcah in športnih copatih, od Jobsa naprej, ki da bodo z visoko tehnologijo altruistično reševali naše probleme in nas popeljali v ero hedonizma, se je končno sesul v prah; Googlovo geslo "Do no Evil", ki je označil podjetje v njegovih začetkih, pa je danes samo še cinična šala," dodaja Kristan.

Skupinska tožba Ringa in pozivi k bojkotu izdelka

Zoper Ring je bilo vloženih več skupinskih tožb, pojavile so se pobude za bojkot izdelka. Amazonovo podjetje je sicer priznalo, da so štirje zaposleni res imeli na nedovoljen način dostop do videoposnetkov, in jih je odpustilo, pri tem pa so dodali, da bi morali imeti uporabniki gesla z dvostopenjske avtentikacije. Znani so tudi primeri vdorov v sistem brezžičnih videozvoncev, ki so jih organizirali hekerji na forumu, ki so si delili Ringovo konfiguracijo (ang. config), tj. poseben dokument za zagon programske opreme, ki se poskuša z uporabniškim imenom ali geslom prijaviti v uporabniške račune, nato pa posnetke objavljali.

Sorodna novica Veliki evropski brat se prebuja - "Obraza ne moremo zamenjati"

"Ali bodo ta podjetja kaj storila za naš blagor? Niti slučajno, dokler jih ne bomo k temu prisilili in od podjetij na vse dosegljive načine zahtevali zaščito! To pomeni, uporabiti položaj stranke ali potrošnika za prisilo prilagoditve kakor tudi podporo želje države in naddržavnih entitet po regulacijskem nadzoru. Posebej to zadnje je vse pomembnejše. Videti je namreč, da znajo IT-podjetja odlično izkoristiti zahodno potrošniško miselnost v svojo korist, zato je potrošnik v mnogih pogledih vedno šibkejši igralec na parketu, država pa vse pomembnejši zaveznik," še meni Kristan.

Tu pa je še vprašanje tehnologije za prepoznavanje obraza. Amazon je namreč razvil svojo tehnologijo Rekognition, ki jo že prodaja organom pregona. Mnogi se tako bojijo, da je do uporabe v Ringu le še korak.