Ali bi lahko Erjavec dopolnil t. i. levosredinski trojček? Foto: MMC RTV SLO
Ali bi lahko Erjavec dopolnil t. i. levosredinski trojček? Foto: MMC RTV SLO
Peče za MMC: Delali bomo naprej
Šrot za MMC: Držal bom besedo
Krajnc za MMC: Preseneča polarizacija
Erjavec za MMC: Obramba ni moja želja

Predsednik DeSUS-a Karel Erjavec je zelo zadovoljen, gre pa, kot pravi, za rezultat trdega dela vseh poslancev, članov in njega. "Mi smo zanesljiva tretja pot k socialni državi." Ob razglasitvi vzporednih izidov se je v strankarskem štabu sprožil bučen aplavz. Stranka je rezultat glede na prejšnje volitve nekoliko izboljšala. Doro Hvalica: "Volilno telo je dozorelo. Mi smo se dosledno držali programa in koalicijske pogodbe. Naša doslednost se je pokazala tudi v rezultatu."

SLS: Najslabše v zgodovini
Predsednik SLS-a Bojan Šrot je ocenil, da bo izid po preštetih glasovih drugačen. Pri tem je izpostavil, da so škodo utrpele manjše stranke. O morebitnem odstopu (na prejšnjih volitvah je stranka dosegla 6,82 %) je dejal, da bodo najprej počakali oprijemljive rezultate, jih analizirali, Šrot pa naj bi o odstopu razmislil v primeru slabšega rezultata. "Poskus puča v stranki je stranki zagotovo škodil." Janez Podobnik: "Ni bilo enostavno. Bili smo dobra vladna stranka. Imamo dobre župane. Vprašanje tajkunov je postalo politična tema, na katero ni bilo enostavno najti odgovora," je med drugim povedal nekdanji predsednik SLS-a.

SNS: Glede na blokado rezultat fantastičen
Predsednik SNS-a Zmago Jelinčič Plemeniti je izpostavil, da je najbolj pomembno, da v DZ- ju ne bo dveh dozdajšnjih strank. Najmočnejši igralci pa so po njegovih besedah uporabili vse mogoče metode. Rezultat je nekoliko slabši kot pred 4 leti (1 % manj). Jelinčič je zadovoljen "glede na izredno medijsko blokado, ki se je ponovno zgodila. Pri tako subverzivnem delovanju medijev je rezultat fantastičen. Nihče me ne bo povabil v to vlado, kajti te tri stranke imajo dovolj podpore." "Izdajalci nikoli ne prosperirajo," pa je komentiral izpad Lipe in NSi-ja.

Predsednik stranke Lipa Sašo Peče pravi, da so se ljudje odločili, njihovo voljo pa spoštuje. Njegovo osebno razočaranje pri tem ni pomembno. Razlogov za slab rezulat ne pozna. Usoda stranke in njegova nadaljnja politična pot sta odvisni od ljudi, kar je tudi prav. Za izstop iz SNS-a mu kljub vsemu ni žal, saj je šlo za načelno potezo.



Peče za MMC: Delali bomo naprej
Šrot za MMC: Držal bom besedo
Krajnc za MMC: Preseneča polarizacija
Erjavec za MMC: Obramba ni moja želja