Na začetku zborovanja so na oder stopili predsedniki SD-ja, LDS-a in Zaresa Foto: MMC RTV SLO
Na začetku zborovanja so na oder stopili predsedniki SD-ja, LDS-a in Zaresa Foto: MMC RTV SLO
SD na Prešernovm trgu

Ko pred seboj vidim to ambicijo, zanos in navdih, vem, da bomo v nedeljo zmagali," je zbrane na Prešernovem trgu nagovoril Pahor. Kot pravi, se zaveda vseh izzivov prihodnosti, in dodaja: "Za to prihodnost sem skupaj z vami pripravljen prevzeti odgovornost."

Predsednik SD poudarja, da je prihodnost Slovenije v konsenzualni politiki. Verjame, da se da z zmerno politiko, in ne politiko konflikta, iz Slovenije narediti velike priložnosti. Kot napoveduje, želi po volitvah ustvariti takšno politično atmosfero, ki bo naklonjena medsebojnemu zaupanju. Spomnil je na sodelovanje SD v partnerstvu za razvoj in
napovedal, da bodo po volitvah povabili tekmece, "naj se obnašajo enako in da skupaj peljemo Slovenijo naprej".

Če bodo Socialni demokrati zmagali, napoveduje Pahor, bodo storili vse, da bo vsak od tistih, ki imajo talent, znanje in voljo, dobil priložnost, da se bo izkazal, ne glede na politično prepričanje. "To so moje sanje, živeti v deželi, kjer lahko vsak sanja svoje sanje in da se vsi počutimo kot v naši skupni domovini," je zbrane še nagovoril predsednik SD.

Na shodu Socialnih demokratov sta spregovorila tudi predsednika LDS in Zaresa, Katarina Kresal in Gregor Golobič. "Imamo skupne cilje, hočemo, da bi živeli bolje, in hočemo, da bi živeli v normalni državi, kjer bi bili vsi varni, kjer bi se dobro počutili in kjer bi lahko mirno povedali, kaj si mislimo," je dejala Kresalova.

Golobič pa je vladajoči koaliciji napovedal poraz na volitvah. Pot sedanje koalicije je bila namreč po njegovih besedah enosmerna in ozka, saj ta nima posluha za partnerje in "tekme ne razume kot tekme z nekom, ampak proti nekomu". Predsednik Zaresa poudarja, da "prava pot ni nikoli ena sama pot". "V tem je razlika med nami in tistimi, ki mislijo, da je prava pot ozkotirna železnica preteklosti."

Zbrane je nagovoril tudi nekdanji predsednik republike Milan Kučan in dejal: "Tu sem zato, ker želim, da zmagate na volitvah." Kot pravi, so v Sloveniji potrebne spremembe na boljše, ki jo bodo umestile v krog držav, ki razumejo izzive sodobnega sveta. Znova je poudaril, da je njegov glas za SD na volitvah razumeti kot glas za skupen uspeh levosredinskih strank.

"V nedeljo gremo na volitve za zmago levice. Ljubljana je leta 2006 pokazala, da je lahko svobodna, naj to dokaže tudi Slovenija," pa je dejal ljubljanski župan Zoran Janković.

Na shodu je sodeloval tudi predsednik evropskih socialdemokratov (PSE) Poul Nyrup Rasmussen. Zbrane je opozoril, da ima v tem trenutku na milijone socialnih demokratov po vsej Evropi eno samo upanje: upanje na spremembe. In te se lahko po njegovih besedah začnejo v Sloveniji. "Sprememb pa ne bomo uveljavili, če ne greste na volitve in volite Socialnih demokratov," je še pozval nekdanji danski premier.

SD na Prešernovm trgu