Jarc je v mestni svet Ljubljane prvič prišel na listi SKD-ja. Foto:
Jarc je v mestni svet Ljubljane prvič prišel na listi SKD-ja. Foto:

Povod za nastanek liste in nastop na volitvah je bila, kot piše na spletni strani stranke, brezbrižnost političnih strank do težave kemijskega onesnaženja pitne vode v Ljubljani.

Lista za čisto pitno vodo izhaja iz vrednot krščanske civilizacije, slovenske kulture in neuklonljivih prizadevanj slovenskega naroda za pravičnost, samostojnost in svobodo ter si - na temelju programa Zedinjene Slovenije, tradicije in vrednot vsestranskega slovenskega odpora proti totalitarnemu nasilju in izkušenj novih demokratičnih političnih strank - prizadeva za celovit duhovni in gmotni razvoj vseh Slovencev in drugih slovenskih državljanov tako na osebni kot tudi na družinski ravni, za blaginjo slovenskega naroda in vseh njegovih delov ter za napredek njegove samostojne države v skupnosti evropskih držav, je zapisano v statutu stranke.

V programu stranke so člani Liste za čisto pitno vodo zapisali, da lista ni podaljšek nobene politične, socialne ali verske skupine, je preprosto družba ljudi, ki si prizadeva poiskati odgovore na vprašanja in ponuditi rešitve na izzive sodobne slovenske družbe po vstopu v Evropsko Zvezo. Preveva nas evrorealizem brez nepotrebne evforije. "Ne pričakujemo, da bo formalni vstop v družbo evropskih narodov dvignil ali nadomestil naš nacionalni ponos. Vstop v Evropsko zvezo ne bo sam po sebi rešil težav, ki jih moramo rešiti sami. Evropa kaže znamenja določene utrujenosti, zato skupne evropske ustanove ne bodo in ne morejo reševati naših težav namesto nas."