Volišča na sedežih okrajnih volilnih komisij bodo odprta od torka do četrtka, od 9.00 do 17.00. Foto: EPA
Volišča na sedežih okrajnih volilnih komisij bodo odprta od torka do četrtka, od 9.00 do 17.00. Foto: EPA
Začetek predčasnega glasovanja

Volišča bodo odprta od torka do četrtka, od 9.00 do 17.00, na sedežih okrajnih volilnih komisij, torej na vseh upravnih enotah, v Ljubljani pa tudi na izpostavah Vič, Moste -Polje, Šiška in Bežigrad. Volivec mora za oddajo glasu s seboj imeti osebni dokument, lahko pa tudi obvestilo okrajne volilne komisije.

Državna volilna komisija je ob tem opozorila, da lahko volivec na predčasnem glasovanju glasuje samo na okrajni volilni komisiji, na območju katere ima prijavljeno stalno prebivališče.

Do četrtka mogoče vložiti zahtevek za posebne oblike glasovanja
Do četrtka, 18. septembra, lahko volilvci in volivke vložijo zahtevke za druge posebne oblike glasovanja, to je glasovanje na domu za tiste, ki se zaradi bolezni v nedeljo ne bodo mogli zglasiti na volišču. Te bo obiskal posebni leteči volilni odbor.

Če bi volivci želeli glasovati zunaj kraja stalnega prebivališča, je vsaka okrajna volilna komisija določila posebno volišče, imenovano omnia, na katerem bodo lahko glasovali volivci iz drugega kraja. Svojo namero pa morajo volivci sporočili do četrtka okrajni volilni komisiji, kjer imajo stalno prebivališče. Tako bodo lahko glasovali na posebnem volišču v kraju, ki so si ga izbrali.

Zahtevek pa morajo do četrtka vložiti tudi volivci, ki želijo v nedeljo glasovati na posebnem volišču za invalide. V vsakem volilnem okraju bo namreč vsaj eno volišče, ki bo dostopno invalidom, na nekaterih voliščih pa bo letos mogoče tudi glasovanje z elektronsko glasovalno napravo.

A. M.

Začetek predčasnega glasovanja