Foto: AP
Foto: AP

Dodal je, da se ne strinja s tistimi, ki pravijo, da je bilo prej vse bolje, poroča nemška tiskovna agencija DPA. "Naveličan sem poslušanja starih fantov, ki so proti uporabi elektronike," je dejal, kar ne čudi, saj sam velja za glasbenika, ki se v svojem razvoju nikoli ni ustavil in je vedno preizkušal nove stvari.

Foto: AP
Foto: AP

Iggy Pop se je rodil kot James Newell Osterberg 21. aprila 1947 v revnem prikoličarskem naselju v ameriški zvezni državi Michigan. "Bilo je noro majhno in šele pozneje sem se zavedal, česa me je to naučilo. Naučil sem se harmonije z drugimi ljudmi in to je bilo bistveno. Šele ko sem šel v veliki svet, sem ugotovil, da tam ni tako," je svojo mladost opisal Iggy Pop.

Iggy Pop, ki je dobil vzdevek po svoji srednješolski skupini The Iguanas, je predstavljal punk, še preden je punk sploh obstajal. Namesto ljubezni, miru in povezanosti je s svojo skupino The Stooges v poznih šestdesetih letih minulega stoletja pel o dolgčasu in frustracijah svoje generacije. Na odru je dokazoval, da ga lahko samo bolečina osvobodi dolgčasa, zato se je gol plazil po razbitem steklu, se mazal z arašidovim maslom in polival hlače z vročo vodo ter okrvavljen zapuščal oder.

Na dolgi rok tega ni zdržal, zato je pogosto izginil s prizorišča, vključno s poskusi odvajanja od mamil. Njegov najboljši prijatelj David Bowie ga je ves čas potiskal nazaj na oder. Skupaj sta izdala več albumov: The Idiot (1977) s poznejšo Bowiejevo uspešnico China Girl, Lust For Life (1977) z uspešnico The Passenger in veliko ploščo v živo TV Eye. Velikanski uspeh je Iggy Pop dosegel leta 1987 s hitom Real Wild Child, s katerim se je prvič uvrstil na lestvico prvih desetih pesmi.

Pri tem ne skriva svojih političnih prepričanj. Zaradi ruskega napada na Ukrajino je odpovedal svoj načrtovani nastop na moskovskem festivalu Park Life.

"Zaradi trenutnih dogodkov je to nujno. Naše misli so z Ukrajinci in vsemi pogumnimi ljudmi, ki se upirajo temu nasilju in iščejo mir," je objavil na Twitterju. Pri svojih oboževalcih je za zapis požel pohvale, a so hkrati nanj naslovili tudi zahtevo po več nastopih v ZDA, še piše DPA.