No Light, No Light je zadnji singel z novega Florencinega albuma Ceremonials. Foto: Youtube
No Light, No Light je zadnji singel z novega Florencinega albuma Ceremonials. Foto: Youtube
Sporni lik v videu. Foto: Youtube

Članek z naslovom Bela nadvlada za krinko popvidea je še vedno bela nadvlada, objavljen na spletni strani Racialicious.com, trdi, da je video poln "rasističnih podob".

Video, ki ga je režiral islandski dvojec Arni & Kinski, prikazuje Florence Welch, ki jo preganja moški, prebarvan na črno, ki izvaja vudujske obrede. Racialicious piše, da je video kriv "poveličevanja osrednjega belega ženskega lika, ki da predstavlja boginjo, medtem ko črni zlobnega temnopoltega poganskega Drugega".

Članek nadaljuje: "Porajajo se razprave o tem, ali je Welcheva osebno odgovorna za ta rasistični glasbeni video. Ko pogledate malce pobliže in si zamislite število ljudi, ki so stali za scenarijem, koreografijo, deljenjem vlog in kreativno režijo videa, je malce osupljivo, da niti eden ni izrazil pomislekov, kako problematičen ta video je."

Prikaz vuduja v videu je zmotil tudi spletno stran Jezebel.com, ki izraža pomisleke o predstavitvi vuduja kot "zlobne, primitivne različice čarovništva", in razlaga, da "gre za religijo kot katero koli drugo, z moralnim kodeksom, bogovi in boginjami. Mnogi obredi se ukvarjajo z zaščito pred zlobnimi duhovi."
"Flo" v bran
A oboževalci Florence so ji pohiteli v bran. "Ne zdi se mi, da je Florence rasistka. Ona je ženska, ki ljubi dušo, spoštuje temnopolte izvajalce in jih redno navaja med svojimi največjimi vplivi," piše Getaway Girl na Tumblru.

Na forumu Popjustice.com pa uporabnica Rabbit Hearted Girl pravi: "Mislim, da je glavna napaka pri celem argumentu rasizma ta, da je 'zlobni črni tip' v resnici zelen." Antonym na Jezebel.com pa: "Zdi se, da gre bolj za lenobne videopodobe kot pa kakšen resen poskus rasizma."

Sporni video si lahko ogledate spodaj.