Frontman skupine se je v težkih časih uprl na Rumija, njegov vpliv bomo menda lahko slišali tudi na albumu. Foto: Reuters
Frontman skupine se je v težkih časih uprl na Rumija, njegov vpliv bomo menda lahko slišali tudi na albumu. Foto: Reuters

Pevec britanske skupine Chris Martin je povedal, da je navdih za novi album, ki bo izšel 4. decembra, črpal iz del sufijskega pesnika Mevlana Džalaludina Mohameda Balhija, znanega tudi pod imenom Rumi.

Na Rumija, ki ga mnogi imenujejo tudi pesnik veselja in ljubezni, se je Chris oprl v času ločitve od igralke Gwyneth Paltrow, njegov vpliv pa se po pevčevih besedah kaže tudi na albumu. "Njegova poezija mi je pomagala prebroditi težke čase, spremenila mi je življenje," pravi Chris.

Sedmi album skupine Coldplay je Chris opisal kot "album sprejemanja in ljubezni. Gre za hipijevski album."

Poje tudi Obama
Pri nastajanju je sodelovalo kar precej Chrisovih prijateljev. Noel Gallagher, nekdanji član skupine Oasis, je sodeloval kot kitarist, svoj glas pa so posodile pevka Beyonce, njena hčerka Blue Ivy in Chrisova nekdanja žena Gwyneth. Na presenečenje mnogih so Coldplay na album vključili tudi del pesmi Amazing Grace, ki jo je pred nekaj meseci v cerkvi zapel ameriški predsednik Barack Obama.

Po poročanju Rolling Stona so Coldplay za naslednje leto že napovedali svetovno turnejo, ki jo bodo začeli v ZDA.