Uporabili bodo številne nenavadne, staroelektronske, otroške, doma narejene inštrumente in zvočila. Foto: Val 202
Uporabili bodo številne nenavadne, staroelektronske, otroške, doma narejene inštrumente in zvočila. Foto: Val 202

Generator je odlična novomeško-mednarodna, številčna, generacijsko pestra, večžanrska glasbena združba. Pred štirimi leti sta jo zasnovala pevka Anina Trobec in klaviaturist Joseph Wheba. Pridružili so se mnogi veterani novomeške rockovske scene, člani bendov, kot so Dan D, Drevored, Moveknowledgement.

Pred letom in pol so izdali prvenec Open Eyes, na katerem v široki paleti zvrsti prevladujejo funk, reggae in jazz. A čim začnemo lepiti oznake, delamo krivico njihovi fluidni, organski in obenem zelo sodobno zveneči glasbeni govorici. Konec letošnjega aprila je vzšlo njihovo novo "Sonce", ena najbolj predvajanih skladb na Valu 202 ta čas. Pravkar so nastopili na 61. Jazz festivalu Ljubljana, takoj zatem prihajajo v Izštekane.

In kako se izštekajo samooklicani “mojstri elektroakustične indukcije”? Generično gotovo ne. Z devetih članov se bodo razširili na enajst. Tri skladbe dobo predstavili premierno. Silovito bodo zvišali akustično napetost. Skladbam spremenili aranžmaje. Ter uporabili številna nenavadna, staroelektronska, otroška, doma narejena glasbila in zvočila.

“Generator je sicer zelo glasen bend, zato bo za vse to gotovo nekaj novega. Vadimo v objemu gozda, na zraku in verjetno se še sami ne zavedamo, kako nas tudi to pripravlja na Izštekane. Še bolj nas poveže," napovedujejo.

Poglej naprej

21. septembra 2020 se bodo Izštekani znova napajali iz bogatega dolenjskega glasbenega vrelca. V goste so povabili nore punkerje Parliament Attack. V desetletju je ta bend iz obetavnih ostro zvenečih gimnazijcev zrasel v pravo glasbenoraziskovalno institucijo, ki kot termit zgrize vse žanrske meje in vsak pomislek, kam bi lahko iz punka še skrenili.

Objavili so dva albuma. Lani so obredli domovino s Klubskim maratonom, izvedli duhovito spletno akcijo iskanja placa za špil v Novem mestu in si nabrali nekaj izkušenj z akustiko. Povabilo v Izštekane jih je doletelo ravno v trenutku, ko so ostali brez bobnarja. In rekli so: "V redu, naša misija Izštekani bo misija iskanja bobnarja." Seveda temeljito spletno dokumentirana. Sledite!

Izštekani Generator