Solveig je svoje izkušnje nabiral v družbi imen, kot so Joe Clausell, Frankie Knuckles in Bob Sinclar. Foto: Black Pony
Solveig je svoje izkušnje nabiral v družbi imen, kot so Joe Clausell, Frankie Knuckles in Bob Sinclar. Foto: Black Pony
Martin Solveig
Šele s svojim petim albumom Smash je Solveig dosegel komercialni preboj, kakršnega si je s preteklim delom prigaral. Foto: EPA
Madonna
S svojim delom je prepričal tudi popkraljico Madonno. Foto: Reuters
MDNA
Solveig je eden izmed producentov, ki se je podpisal pod najnovejši studijski izdelek Madonne, MDNA.
David Morales
Njegovo glasbo vrtijo številni didžeji. Foto: MMC RTV SLO
Bob Sinclair
Velik vpliv na njegovo kariero je imel Bob Sinclair. Foto: Žiga Intihar/Get2gether

Skladba je bila na koncu eden izmed glavnih razlogov, da ga je opazila celo kraljica popa Madonna in ga povabila v svojo ekipo.

Spoznajte Martina Solveiga.

Kot otrok je pel v cerkvenem zboru in poslušal klasično glasbo. Kot trinajstletnik je v svoje roke dobil prvo mešalno ploščo. Svoje veščine je kazal svojim prijateljem. Pri osemnajstih je svojo žepnino služil v lokalni prodajalni plošč in tam še podrobneje spoznal kompleksnost elektronske glasbe. Le nekaj mesecev pozneje je že vrtel glasbo v enem izmed najprestižnejših pariških klubov. Bil je reden gost mešalnih miz v klubih Le Palace, Les Bains-Douches, L'Enfer in Le Queen.

Solveig bo glavno ime na Red Spring Partyju, ki bo potekal 26. aprila na Gospodarskem razstavišču.

Njegovi prvi napori v svetu produkcije so bili pospremljeni s trmo, a kljub temu niso prinesli večjega uspeha. Nato pa je s pomočjo svojega prijatelja in mentorja Clauda Monneta ustanovil svojo založbo Mixture in si ustvaril ime s skladbo Heart Of Africa. Tolkalsko osnovo je poživel s saksofonskimi rifi ter s tem pridobil pozornost in priznanje vplivnih imen v svetu elektronske glasbe, kot so bili Joe Clausell, Frankie Knuckles in Bob Sinclar.

Leta 2001 je sodeloval s Sinclarom na plošči Africanism in se podpisal pod skladbo Edony, ki je pozneje postala uspešnica. Prodal je kar 40.000 izvodov vinilk, s čimer je poskrbel za pravšnje presenečenje. Malokdo si je predtem upal zamišljati, da bo zgodba o egipčanski princesi pristala na prvih mestih francoskih, italijanskih in grških klubskih lestvic.

S počasnimi koraki v svet elektronike
Po diplomi se je Solvaig odločil, da bo tudi sam izdal album. Leta 2002 je na prodajne police prišel album Sur la Terre, ki ga je izdal pod svojo založbo Mixture. Pri ustvarjanju prvenca je uporabil tako žive posnetke glasbil kot elektronsko obdelane posnetke. Prvenec je naletel na pozitivne kritike z vsega sveta. To mu je omogočilo, da je lahko spoznal mednarodne producente, kot sta Kenny Dope (Masters At Work) in didžej Spen (Basement Boys). Prav tako pa je dobival številne ponudbe za remikse.

Med drugim je prišla ponudba za remiks skladbe Madan, ki jo je v izvirniku zapel Salif Keita. Solveig je skladbo prevetril, dodal pridih afrodiska in jo izdal pod svojo založbo. Skoraj eno leto so Tony Humphries, Louie Vega, David Morales in drugi vrteli remiks na svojih setih. Predvajale so ga številne radijske postaje v Franciji, Italiji, Portugalski, Avstraliji, Južni Afriki ...

Leta 2004 je didžej pokukal v zakladnico ameriških funka in rocka in izdal Rocking Music. V ozadju je odmeval glas Jaya Sebaga. Z njim pa je začel svoj pohod na Otok in njegove klubske lestvice. To pa je bila samo napoved albuma Hedonist.

Šele s svojim petim albumom Smash je Solveig dosegel komercialni preboj, kakršnega si je s preteklim delom prigaral. S pomočjo albuma in z nadaljnjim delom je privabil pozornost same kraljice popa, ki ga je prosila, da ji pomaga pri produciranju njenega zadnjega albuma MDMA. Njegov naslednik C'est la Vie iz leta 2008 pa je pokazal pravo nadgradnjo Solveigovega dela. Na njem je pri štirih skladbah združil moči s kanadsko elektroskupino Dragonette (med drugim je sodelovanje rodilo uspešnico Hello), pevcem Bloc Party Kelejem Okerekejem (Ready To Go), ameriškim pevcem/raperjem Devom (We Come to Smash (In a Black Tuxedo)) in indiepop starleto Sunday Girl (Let's Not Play Games).

In prišel je klic Madonninega menedžerja ...
Nato pa je francoski garač v svetu elektronike dobil svojo veliko priložnost, da svojo kariero nadgradi - s klicem Madonninega menedžerja. "Madonna snema ploščo in bi rada sodelovala s tabo, mi je rekel menedžer. Nam lahko pošlješ nekaj svoje glasbe? Najprej sem mislil, da gre za šalo. Nato pa me je prevzelo. Nekako so kar sanje glasbenika, da bi nekoč sodeloval z Madonno," je za francoski časopis Le Parisien dejal Solveig.

Najprej je njuna komunikacija potekala po telefonu. Kraljica popa je pohvalila njegovi skladbi Hello in Boys and Girls - skladbo, ki jo je predstavil na modni reviji Jeana Paula Gaultierja. "Rekla mi je, da moja glasba zveni precej drugače od tistega, kar lahko poslušamo danes. Nato pa so stvari stekle. Prvi načrt je bil, da sodelujem pri pesmi, dveh. Nato pa sva jih skupaj ustvarila kar šest," je priznal producent, ki se je tako na albumu MDNA podpisal pod skladbe Turn-up The Radio, I Don’t Give a, I Fucked up, Beautiful Killer, B-Day Song in napovedni singel Give Me All Your Love.

Solveig je bil ogorčen, ko je naslovni singel MDNA pricurljal na svetovni splet. "Kolikor sem slišal, je prišel posnetek z Madonninega računalnika, potem ko je bil žrtev napada hekerjev. Nadlegujejo jo ves čas. To je noro. Tudi mene je FBI nekega dne dvignil iz postelje in 'preskeniral' vse moje računalnike, da bi preverili, ali je posnetek prišel na splet z moje strani," se je za La Parisien spominjal didžej in producent ter dodal: "Računalnik, ki ga uporabljam za izdelavo glasbe, je zdaj pod ključem v sefu. Niti ne morem več domov s singlom, ampak ga moram kupiti."