Obiskovalci so prej obrok radi pojedli tudi na stopnicah, zdaj pa to več ne bo mogoče. Foto: BoBo
Obiskovalci so prej obrok radi pojedli tudi na stopnicah, zdaj pa to več ne bo mogoče. Foto: BoBo

Sproščena, a hkrati odgovorna druženja v skladu z zaščitnimi ukrepi bodo v prestolnici potekala vsak sončni petek med 10. in 22. uro, so sporočili organizatorji.

Odprta kuhna se na ljubljansko tržnico vrača po prevetritvi odloka o uživanju hrane v bližini prevzemnega mesta. "Načrte nam je na začetku pomladi prekrižalo poslabšanje epidemiološke situacije, nazadnje pa je odprtje zadržal odlok, ki bi obiskovalcem onemogočal obedovanje v bližini točke prevzema hrane in pijače," je pojasnil soustanovitelj omenjene kulinarične prireditve Lior Kochavy.

Sprememba odloka

Od danes naprej je pri osebnem prevzemu blaga, hrane ali pijače na prevzemnih mestih, kjer je zagotovljen minimalni stik s potrošniki, znova dovoljeno uživanje hrane in pijače na prevzemnem mestu. Vendar zgolj za mizami in ob upoštevanju pogojev, ki so z odlokom določeni za gostinske obrate razen pogoja sedeče postrežbe.

Organizacija devete sezone Odprte kuhne je bila po njegovih besedah polna presenečenj in pretresov. "A veseli smo, da je bil poziv nas in naših partnerjev slišan in da so odlok v preteklih dneh posodobili, nekoliko omilili pogoje in s tem prižgali zeleno luč za Odprto kuhno, s tem pa tudi za sorodne projekte po vsej Sloveniji," je še poudaril.

Soustanoviteljica dogodka Alma Kochavy je izpostavila močno skupnost, ki se je zbrala okoli Odprte kuhne. "V mislih imam naše srčne ponudnike, naše obiskovalce, ki svojo podporo izražajo na družbenih omrežjih, odlično sodelovanje z Mestno občino Ljubljana ter javnima podjetjema Ljubljanska parkirišča in tržnice in Voka Snaga, in vse člane naše širše organizacijske ekipe. Skupaj nam je uspelo ohraniti upanje in zdaj gremo lahko končno pogumno naprej v za našo kulinariko izjemno pomembno leto, ko Slovenija nosi naziv Evropska gastronomska regija 2021," je poudarila.

Koronapravila na Odprti kuhni

Za obisk Odprte kuhne ni treba zadostiti PCT-pogojem (preboleli-cepljeni-testirani), saj gre za kulinarično tržnico na prostem, pojasnjujejo organizatorji, ki pa prosijo vse, da ob obisku upoštevajo ustrezne ukrepe in priporočila, v primeru slabega počutja pa ostanejo doma. Uživanje hrane in pijače bo dovoljeno le za mizami, ki jih bo osebje redno razkuževalo, ne bo pa jih dovoljeno premikati, za eno mizo pa bodo lahko sedele le štiri osebe (razen otrok in tistih, ki potrebujejo spremstvo). Število obiskovalcev ne bo omejeno, saj je Odprta kuhna del ponudbe osrednje ljubljanske tržnice in poteka na javno prehodnem prostoru, a čeprav dogajanje poteka na prostem, je uporaba mask obvezna, kadar ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj 1,5 metra.

Nova imena

Kot otvoritveni gost bo v petek jedi predstavil mladi slovenski kuharski mojster Jakob Pintar, vzhajajoča zvezda slovenske kulinarike in nosilec naslova Mladi talent 2020 po izboru priznanega kulinaričnega vodnika Gault&Millau. Njegova ljubljanska restavracija TaBar je uvrščena na seznam najbolj svežih in inovativnih svetovnih restavracij 50BestDiscovery.

Na začetku sezone se bodo na Pogačarjevem trgu predstavili tudi novi ponudniki Bistro Grad Štanjel, Gostilna in vino Bužinel, le Potica, Meat Business, Pišek Bar, Stories by Lea, Taco Polako, The Amaze in Toro. Organizatorji zagotavljajo, da se bo pozneje ponudnikom pridružila še kakšna nova obedovalnica, kakšen povratnik, pa tudi kakšen prestižen gost, manjkala pa ne bo niti klasična ponudba.

Jedi in pijačo bodo na Odprti kuhni tudi letos stregli izključno v povratni embalaži in biorazgradljivih materialih, saj ostajajo zavezani konceptu trajnostne naravnanosti in želijo k do okolju prijaznemu ravnanju (tudi na druge dni v tednu) spodbuditi čim več obiskovalcev, so še zapisali v sporočilu za javnost.