Foto: BoBo/Borut Živulović
Foto: BoBo/Borut Živulović

Društvo starodobnih policijskih vozil uradno obstaja eno leto, ustanovila pa sta ga zakonca Tatjana in Miran Pahor, ki se s konjičkom ukvarjata že tri leta.

Sorodna novica "Skoraj vsak nekdanji Jugoslovan ima s fičkom osebno izkušnjo"

Najprej sta uredila fička. "Začela sva premišljevati, kaj morava storiti, da bi vozilo lahko uradno predstavila širši javnosti, in da ne bi bil samo doma," je povedala Tatjana, ki je policistka. Nato sta začela sodelovati s policijo in vozila začela predstavljati v šolah in vrtcih, na različnih prireditvah, ki imajo tudi dobrodelno noto. Tako so miličniška vozila lani spremljala avtobus otrok, ki so prvič šli na morje.

Ravno najmlajši so najbolj navdušeni, ko zagledajo vozila. "Otrokom želiva pokazati, kako je bilo prej in kako zdaj, kakšne avtomobile smo uporabljali, kako so se policisti vozili v njih, s katerimi so hodili na intervencije, s katerimi pa so opravljali samo kontrole ... To je za otroke zelo zanimivo," je povedala Tatjana Pahor.

Foto: BoBo/Borut Živulović
Foto: BoBo/Borut Živulović

Pred starodobnimi vozili so se tudi danes fotografirali tako stari in mladi, odziv pa je zelo dober: "Snemajo, fotografirajo, gledajo, ploskajo ... Vse je zelo pozitivno," sta še povedala zakonca Pahor.

Njun vozni park vsebuje štiri stara miličniška vozila. Na Mestnem trgu so predstavili tri: fička (1979), golfa 2 (1989) in IMV marico (1974), zaradi logističnih težav pa je tokrat manjkal legendarni yugo. Vozila so obnovljena, največjega med njimi, marico, je milica podarila gasilskemu društvu, ki so ga prebarvali v rdeče, nato pa sta ga Pahorjeva odkupila in spet prebarvala v značilno modro barvo.

Obnove vozil so se v društvu lotili iz ljubezni do starodobnih vozil, politike v društvu ni, sta zatrdila zakonca pred časom v Tedniku: "V našem društvu ni vmešana nobena politika, gre izključno samo za ohranjanje tradicije in zgodovine." Več v spodnjem prispevku.

Avtomobili z dušo (od 46.12 min naprej)