Če se z razvezo ne strinjata oba zakonca, je treba dokazati nevzdržnost zakonske zveze. Foto:
Če se z razvezo ne strinjata oba zakonca, je treba dokazati nevzdržnost zakonske zveze. Foto:

Kdo lahko napiše vlogo za sodišče? Mi lahko date kakšen nasvet ali priporočilo? Gre za nesporazumno ločitev - samo ločitev, brez ločitve premoženja.


Razveza zakonske zveze je možna
- na skupen predlog obeh zakoncev, pri čemer morata zakonca pred tem skleniti sporazum o delitvi skupnega premoženja, ki mora biti sklenjen v obliki notarskega zapisa, in se sporazumeti o varstvu, vzgojo in preživljanju skupnih otrok ali
- s tožbo enega od zakoncev, pri čemer je treba izkazati nevzdržnost zakonske zveze.

Če premoženja ne nameravate deliti, pride v poštev torej samo tožba na razvezo zakonske zveze. Vloži jo lahko kateri koli od zakoncev proti drugemu zakoncu. V tožbi mora opisati razloge, zakaj je zakonska zveze nevzdržna. Če se oba zakonca s tem strinjata, problemov ne bi smelo biti. Paziti pa je treba, da je postavljen pravilno oblikovan zahtevek za razvezo zakonske zveze.

Glede na starost otrok opozarjam, da s polnoletnostjo otrok roditeljske pravice staršev prenehajo, zato ob razvezi o njih posebej ni treba več odločati. Kje bosta otroka živela, je samo še stvar dogovora, ni pa treba, da sodišče odloči o dodelitvi otroka v varstvo, vzgojo in preživljanje enemu od staršev. Izjema velja edino za dolžnost staršev, da preživljajo otroka tudi po polnoletnosti, če se redno šolajo. Za take primere bo smiselno ob razvezi urediti vprašanje preživljanja.