Če torej želimo točno diagnozo, moramo bakterijsko vnetje opredeliti s bakteriološkim brisom. Foto: EPA
Če torej želimo točno diagnozo, moramo bakterijsko vnetje opredeliti s bakteriološkim brisom. Foto: EPA

Bila sem pri ginekologu, vendar je bil PAP-test odličen in ni kazal na nikakršno vnetje. Doktor me je odslovil, češ da mi ne more pomagati. Zanima me, ali so za vnetje lahko krive bakterije, ki jih PAP-test ne odkrije, in kaj v takem primeru storiti?


Pap-test je test, pri katerem s leseno palčko podrsamo po površini materničnega vratu in tako dobljeni material prenesemo na objektno stekelce.

Takšen preparat nato citolog naprej obarva in obdela ter pregleda citološke značilnosti celic, iz katerega je zgrajen maternični vrat. Gre torej za bris, ki je primarno namenjen preučevanju patologije celic materničnega vratu, torej odkrivanju predrakavih in rakavih stanj, in ne bakteriološki oceni. Težava se tudi pojavi, ker nekatere bakterije ne obstanejo na objektnem stekelcu in nam jih tako ne uspe prikazati. Navadno v PAP-brisu vidimo le količino levkocitov, belih telesc, ki skrbijo za telesno obrambo.

Če torej želimo točno diagnozo, moramo bakterijsko vnetje opredeliti s bakteriološkim brisom.

Nožnični izcedki pri ženskah pa so tudi posebno poglavje. Na količino, videz in vonj izcedka vpliva marsikaj. Tako menstrualni ciklus, saj se količina nožničnega izločka med ciklusom spreminja, kot prehrana, saj povečano uživanje ogljikovih hidratov lahko spremeni sestavo izločka, število in vrste bakterij, ki sestavljajo naravno floro nožnice, uporaba mil in pripomočkov za intimno nego ...

Velikokrat ginekologi ugotovimo, da čeprav ženska opaža povečan, moteč izcedek, objektivno ni kaj dokazati ali videti. Če vaš ginekolog ni ob pregledu zaznal nobenega vzroka za vaše težave, je to lahko tudi le porušeno naravno ravnovesje nožnične flore. Temu nikako ne pomagamo s povečano intimno higieno in umivanjem z različnimi preparati, saj ti navadno še poslabšajo težave. Nožnično okolje je namreč zelo kislo in nikako ne pH-nevtralno, kot je večina mil za intimno nego.

Ob vaših težavah vam svetujem umivanje le z mlačno vodo brez uporabe mil, izogibanje tuširanju notranjosti nožnice in uporabo nožničnih vložkov, ki normalizirajo nožnično floro (npr. Vagisan) ali pa uporabo v navaden jogurt pomočenega tampona. Če se težave kljub tem ukrepom ne bodo umirile, svetujem ponoven obisk pri ginekologu.