Turški bazarji so pravi raj za nakupovanje. Foto: www.about-turkey.com
Turški bazarji so pravi raj za nakupovanje. Foto: www.about-turkey.com
Prepustite se čudovitim orientalskim slaščicam in njihovi kraljici baklavi! Foto: www.about-turkey.com
Če si v lokalu privoščite pipo, vam zraven pogosto brezplačno postrežejo tudi jabolčni čaj. Foto: www.about-turkey.com

Nekateri pravijo, da je Turčija s svojo bogato preteklostjo pravi raj za zgodovinarje. Verjetno res. Če boste tja odpotovali s turistično agencijo, si boste zagotovo ogledali vsaj eno izmed slavnih turških znamenitosti - Cerkev Hagia Sofia, Modro mošejo, Mesečevo pokrajino, Pamukkale. Historični navdušenci bodo ves svoj prosti čas nato posvetili spomenikom zgodovine, počitniški uživači pa bodo kaj kmalu ugotovili, da bistvo Turčije leži prav v postranskih užitkih.

Nakupovanje
Tipične lokalne tržnice - bazarji - so pravi raj za nakupovanje. Na njih najdeš vse, kar si lahko zamisliš: od puloverjev, kril, majic, pa vse do bižuterije, parfumov in celo kaset s posnetki imama, ki z zvočnikov minareta kliče vernike k molitvi. Barantanje je obvezno, brez njega ne gre. Veliko zahodnajkov ima s tem na začetku velike težave, saj je cena, ki jo prodajalec postavi, ponavadi za zahodne razmere že v izhodišču nizka. Zato turist ponavadi nima srca, da bi jo s pregovarjanjem poskusil še dodatno znižati. A barantanje je del turške kulture in to je treba sprejeti. Vsi pomisleki so ponavadi pozabljeni takoj, ko nakupovalni navdušenec zagleda neskončne vrste stojnic in trgovinic, zato je po mojih izkušnjah en dan, posvečen nakupovanju, pogosto premalo.

Hrana
Vsi tisti, ki jim ne dišijo niti nakupovanje niti ogledi znamenitosti, bi pa radi doživeli nekaj posebnega, imate v Turčiji veliko priložnost. Lahko se namreč najeste do sitega! Ah, kaj do sitega, lahko se najeste tako zelo, da se vam zdi, da v telesu nimate več prostora niti za en nov vdih zraka. Namesto hrane v hotelih, ki je sicer zelo dobra, se raje odpravite na ulico. Povsod po Turčiji najdete nešteto lokalov in kioskov z lokalno kuhinjo. Kebab, pite, jagnejtina - odlični hrani ni konca! Saj poznate nepisano pravilo, da je najboljša hrana tam, kjer je največja gneča, kajne?

Baklava in kava
Iz Turčije pa ne smete oditi, če niste poskusili baklave. Tipično orientalsko slaščico lahko v Turčiji najdete v vseh okusih, barvah in oblikah. Je pa tako dobra, da je vredna vseh naporov, ki jih morate po vrnitvi domov prestati, da bi izgubili zaradi baklave pridobljene kilograme. O turški kavi sploh ne bomo izgubljali besed, saj je povsem samoumevno, da je edinstvena. Ko pa si ogledate vse znamenitosti, nakupite toliko, kolikor lahko nesete, se najeste do grla in še čez ... takrat vam ostane le, da sedete za mizo prijetnega turškega lokala, si prižgete pipo s sadnim tobakom, zaprete oči in vdihnete Turčijo.

T. H.