Pogled na veličasten akvadukt. Foto: Ksenja Tratnik
Pogled na veličasten akvadukt. Foto: Ksenja Tratnik
Pont du Gard
Ja, šele ko vidiš, kako majhni so ljudje, se zaveš, kako velik je akvadukt. Foto: MMC RTV SLO/Ksenja Tratnik

Njegovo ime v prevodu pomeni most čez reko Gard, a omenjena reka ni znana pod tem imenom, temveč pod imenom Gardon. Veličastni akvadukt je visok 49 metrov in na najširšem mestu dolg 275 metrov. Dolgo časa je veljalo, da je naj bi ga zgradil Avgustov zet Marcus Vipsanius Agrippa, okoli leta 19 pr. n. št. Novejša raziskovanja pa so razkrila, da naj bi ga zgradili v sredi prvega stoletja našega štetja.

Most je zgrajen v treh nivojih:
- spodnji je 142 metrov dolg, 6 metrov debel in 22 metrov visok
- srednji je 242 metrov dolg, 4 metre debel in 20 metrov visok
- zgornji je 275 metrov dolg, 3 metre debel in 7 metrov visok
Zgrajen je bil za prenos vode čez reko Gardon, bil pa je del skoraj 50 kilometrov dolgega akvadukta, ki je skrbel, da je voda iz izvirov Fontaines d'Eure prišla do rimskega mesta Nemausus (današnji Nimes). Pretočnost akvadukta je bila 34 cm/km, vsak dan pa je po njem steklo 20.000 kubičnih metrov vode.

Akvadukt je zgrajen brez malte, nekateri kamni so težki tudi 6 ton, vsi pa so bili natančno oblikovani, da skupaj tvorijo res trden in impresiven objekt. Akvadukt naj bi gradili okoli tri leta, gradilo pa ga je od 800 do 1.000 delavcev. Od četrtega stoletja dalje so akvadukt zanemarili, do devetega stoletja je postal neuporaben, okoliški prebivalci pa so celo začeli uporabljati kamne za svoje potrebe. A še vedno Pont du Gard skoraj v celoti ohranja svojo prvotno podobo.

Od srednjega veka do 18. stoletja so akvadukt uporabljali za prečkanje reke, stebre v drugem nivoju so celo razširili, da bi omogočili lažji prehod, kar pa je zamajalo stabilnost akvadukta. Leta 1702 so zato stebre postavili v prvoten položaj, dobrih 40 let pozneje pa poleg akvadukta zgradili most za prečkanje reke. Akvadukt so potem v 18. stoletju obnavljali in že takrat je postajal zelo zanimiva turistična točka.

Leta 1985 so Pont du Gard uvrstili na Unescov seznam svetovne dediščine. Danes je akvadukt ena izmed petih najbolj priljubljenih turističnih točk v Franciji, ki jo vsako leto obišče več kot 1,5 milijona ljudi.

K. T.