Vnos vseh tekočin, s prostornino večjo od 100 mililitrov, je prepovedan od leta 2006. Foto: Reuters
Vnos vseh tekočin, s prostornino večjo od 100 mililitrov, je prepovedan od leta 2006. Foto: Reuters

"Intenzivno se pogovarjamo z združenjem letališč, kako bi lahko spremenili, da voda po varnostni kontroli za potnike ne bi bila občutno dražja kot pred njo," je za nemški časopis Welt am Sonntag dejala Bulčeva.

Po podatkih slovenske komisarke je 126 predstavnikov evropskih letališč, ki predstavljajo 50 odstotkov potniškega prometa, obljubilo, da bodo od zdaj ponujali plastenke vode za en evro.

Kar pa po mnenju Bulčeve ne zadošča. "Naš cilj je, da bodo to storila vsa letališča. Vsa morajo ponuditi vodo za en evro," je dodala.

Neuresničene napovedi odprave prepovedi
Zdravniki priporočajo, da potniki na letalu popijejo veliko vode, saj jih lahko to na daljših poletih obvaruje pred nevarno trombozo. Vedno več letalskih družb celo na poletih zaračunava pijačo, voda pa je v letaliških restavracijah in trgovinah nekajkrat dražja kot v supermarketih.

Pijače, ki jo potniki prinesejo s seboj, zaradi varnosti od leta 2006 ne smejo prenesti skozi varnostno kontrolo, kar pa, seveda, najbolj izkoriščajo trgovci na terminalih.

Evropska komisija je sicer že za leto 2012 napovedala odpravo prepovedi in uvedbo ustrezne opreme za odkrivanje eksploziva v steklenicah, a se to nikdar ni zgodilo.