Mumificirano truplo Manfreda Bajorata. Foto: EPA
Mumificirano truplo Manfreda Bajorata. Foto: EPA
Napol potopljeno jadrnico sta našla dva filipinska ribiča. Foto: EPA
Ena izmed fotografij, ki so jih našli na jadrnici. Foto: EPA
Zakonca sta se razšla kmalu po popotovanju, med katerim sta tudi prečkala ekvator. Foto: EPA

Presenetljivo dobro ohranjeno truplo 59-letnega Bajorata je bilo sključeno nad radijskim oddajnikom, s katerim je nesrečni mornar očitno skušal poklicati na pomoč, na mizi pa je imel odprte albume družinskih fotografij in pločevinke hrane.

Bajorata so nazadnje videli leta 2009, njegov prijatelj pa je za Bild povedal, da se mu je nazadnje oglasil pred letom dni, ko mu je na Facebooku čestital za rojstni dan.

Filipinska ribiča sta izgubljeno Sajo našla povsem po naključju - ko sta se že vračala domov, sta na gladini, približno 60 kilometrov od obale Mindanaa, opazila del 12 metrov dolge in 167.000 evrov vredne jadrnice. Ko sta se povzpela nanjo, sta v podpalubju naletela na srhljiv prizor. Vzrok Bajoratove smrti še ni znan, truplo pa so slan zrak, vročina in morski vetrovi dobesedno mumificirali.

Poklon umrli ženi
Ribiču Christopherju Rivasu je skupaj s kolegi jadrnico uspelo odvleči do pristaniškega mesta Barobo, kjer je primer prevzela tamkajšnja policija. Ta ugotavlja, da Bajorat ni umrl nasilne smrti, ampak je najverjetneje šlo za srčni napad.

"Nobenih dokazov nimamo o drugi osebi na krovu, prav tako na jadrnici nismo našli nobenega orožja," je povedal policijski predstavnik. "Vse skupaj je velika skrivnost," pravi glavni inšpektor Mark Navales.

Identificirali so ga s pomočjo dokumentov in fotografij, ki so jih našli na krovu jadrnice, ki je verjetno že več mesecev plula po Pacifiku brez krmarja.

Odkritje predstavlja morbiden epilog pustolovskemu življenju Bajorata in njegove žene Claudie, ki sta pred 20 leti začela skupaj pluti okoli sveta, dokler se nista leta 2008 razšla.

Dve leti pozneje je Claudia umrla za rakom na francoskem otoku Martinique, Bajorat pa je na nemški spletni strani za jadralce objavil čustven poklon svoji nekdanji ženi. "30 let sva hodila skupaj na isti poti. Potem pa je bila moč demonov močnejša od volje po življenju. Šla si. Naj tvoja duša najde mir. Tvoj Manfred."

Pot nadaljeval sam
Mornar iz Porurja je nadaljeval svoja oceanska popotovanja sam in v zadnjih letih prečesal svetovna morja od Evrope do Pacifika, kjer je rad preživljal zime.

Fotografije, ki so jih našli ob truplu, prikazujejo brezskrbne družinske utrinke - piknik s prijatelji, obisk Slavoloka zmage v Parizu, igra otrok v snegu, družinska fotografija z malčico in napisom "Najino prvo popotovanje z gumbkom". Dva dokumenta, vključno s certifikatom prečkanja Ekvatorja iz leta 2008, popisujeta popotovanje, ki sta ga zakonca opravila s tovorno ladjo, pri čemer je Manfred imenovan "Tigrski morski pes", Claudia pa "Angelska riba".

Bajorat naj bi imel sicer eno hčerko, ki dela kot kapitanka tovorne ladje, a ni bil v stiku z nikomer vse od zgoraj omenjenega voščila prijatelju za rojstni dan.