50-kilogramsko palico je iz rok podvodnega arheologa Barryja Clifforda prevzel predsednik Madagaskarja  Hery Rajaonarimampianin. Foto: AP
50-kilogramsko palico je iz rok podvodnega arheologa Barryja Clifforda prevzel predsednik Madagaskarja Hery Rajaonarimampianin. Foto: AP

Dodal je, da je odkritje zaklada, ki so ga našli ameriški raziskovalci v potopljeni ladijski razbitini ob obali Madagaskarja, zelo pomembno za državo.

Iz razbitine so med drugim potegnili 50-kilogramsko srebrno palico, ki jo je podvodni arheolog Barry Clifford na otoku Sainte Marie, v bližini mesta najdbe, izročil predsedniku Madagaskarja Heryju Rajaonarimampianini. Dodal je, da so v zalivu odkrili 13 ladij. V zadnjih dveh tednih so bolj temeljito raziskali le dve, med njimi Kiddovo tako poimenovano Galeja avantur.

Okoli leta 1645 na Škotskem rojeni kapitan Kidd je sprva pomagal britanskim oblastem v lovu za pirati, nato pa je sam postal strah in trepet širnih morij. Med plenjenjem neke ladje leta 1698 so ga ujeli, zaprli, izprašali pred britanskim parlamentom, nato pa usmrtili leta 1701. Kaj se je zgodilo z bogastvom, ki ga je Kidd zaplenil, je bila skrivnost, ki je vznemirjala iskalce izgubljenih zakladov.